Curtea Constituțională a validat alegerile parlamentare din 30 noiembrie

  • 09 Decembrie 2014 18:37
Curtea Constituțională a validat alegerile parlamentare din 30 noiembrie

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie și a validat mandatele celor 101 deputați.

Totodată, Curtea a respins contestațiile depuse de șase concurenți electorali, fapt ce i-a nemulțumit pe unii dintre aceștia. 
 
În urma deciziei Curții Constituționale alegerile din 30 noiembrie pot fi considerate valabile, iar parlamentul nou ales trebuie să se întrunească în prima ședință până la 30 decembrie. Totuși, o parte din concurenții electorali au depus contestații la Curtea Constituțională în privința alegerilor. Spre exemplu Partidul Comunist Reformator, care a acumulat aproape 5% din voturi, a cerut renumărarea voturilor, candidatul independent Oleg Brega a cerut să-i fie atribuit un mandat de deputat. Alte formațiuni politice au contestat faptul că nu a funcționat sistemul electronic al alegătorilor și că nu au fost deschise secții suficiente în Federația Rusă. Curtea însă a respins aceste contestații. Președintele instanței, Alexandru Tănase: ”CC hotărăște: se resping ca nefondate contestațiile depuse de concurenții electorali. Se confirmă rezultatele alegerilor din 30 noiembrie 2014. Se validează mandatele deputaților aleși în Parlamentul R. Moldova, în rezultatul alegerilor”. 

Totuși, reprezentantul PSRM la Curte, Maxim Lebedinschi, consideră în continuare că alegerile au fost incorecte: ”Rămânem pe poziția că aceste alegeri au fost cu încălcări grave ale legislației naționale, care au dus la un rezultat greșit. A fost limitat dreptul la vot a 800 de mii de cetățeni ai R. Moldova, aflați pe teritoriul RM și de peste hotare”. 

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a menționat însă că au fost create toate condițiile pentru ca alegerile să fie libere și corecte. În privința sistemului electronic, Iurie Ciocan nu a exclus că acesta ar fi fost blocat intenționat din exterior, dar, și în această situație, a fost asigurată corectitudinea alegerilor: ”Atât timp cât nu va fi aprobată o lege-cadru, privind registrele alegătorilor, privind utilizarea sistemelor informaționale în alegeri, aceste proceduri se vor derula în paralel. Noi nu am exclus niciun element din sistemul de votare clasic, cunoscut de noi în toate alegerile anterioare. Toate măsurile de control, logistice, organizatorice au fost păstrate”. 

Amintim că în urma alegerilor din 30 noiembrie, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal, care dețin împreună 55 de mandate, au început negocierile pentru crearea unei noi coaliții majoritare.
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău