Curtea Constituţională a validat alegerile parlamentare din 30 noiembrie

  • 09 Decembrie 2014 18:37
Curtea Constituţională a validat alegerile parlamentare din 30 noiembrie

Curtea Constituţională a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie şi a validat mandatele celor 101 deputaţi.

Totodată, Curtea a respins contestaţiile depuse de şase concurenţi electorali, fapt ce i-a nemulțumit pe unii dintre aceștia. 
 
În urma deciziei Curții Constituționale alegerile din 30 noiembrie pot fi considerate valabile, iar parlamentul nou ales trebuie să se întrunească în prima şedinţă până la 30 decembrie. Totuşi, o parte din concurenţii electorali au depus contestaţii la Curtea Constituţională în privinţa alegerilor. Spre exemplu Partidul Comunist Reformator, care a acumulat aproape 5% din voturi, a cerut renumărarea voturilor, candidatul independent Oleg Brega a cerut să-i fie atribuit un mandat de deputat. Alte formaţiuni politice au contestat faptul că nu a funcţionat sistemul electronic al alegătorilor şi că nu au fost deschise secţii suficiente în Federaţia Rusă. Curtea însă a respins aceste contestaţii. Preşedintele instanţei, Alexandru Tănase: ”CC hotărăște: se resping ca nefondate contestațiile depuse de concurenții electorali. Se confirmă rezultatele alegerilor din 30 noiembrie 2014. Se validează mandatele deputaților aleși în Parlamentul R. Moldova, în rezultatul alegerilor”. 

Totuşi, reprezentantul PSRM la Curte, Maxim Lebedinschi, consideră în continuare că alegerile au fost incorecte: ”Rămânem pe poziția că aceste alegeri au fost cu încălcări grave ale legislației naționale, care au dus la un rezultat greșit. A fost limitat dreptul la vot a 800 de mii de cetățeni ai R. Moldova, aflați pe teritoriul RM și de peste hotare”. 

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a menţionat însă că au fost create toate condiţiile pentru ca alegerile să fie libere şi corecte. În privinţa sistemului electronic, Iurie Ciocan nu a exclus că acesta ar fi fost blocat intenţionat din exterior, dar, şi în această situaţie, a fost asigurată corectitudinea alegerilor: ”Atât timp cât nu va fi aprobată o lege-cadru, privind registrele alegătorilor, privind utilizarea sistemelor informaționale în alegeri, aceste proceduri se vor derula în paralel. Noi nu am exclus niciun element din sistemul de votare clasic, cunoscut de noi în toate alegerile anterioare. Toate măsurile de control, logistice, organizatorice au fost păstrate”. 

Amintim că în urma alegerilor din 30 noiembrie, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal, care dețin împreună 55 de mandate, au început negocierile pentru crearea unei noi coaliţii majoritare.
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
5,83 °C
ploaie ușoară
Umiditate:80 %
Vint:0,5 m/s
Fri
5 °C
Sat
5 °C
Sun
5 °C
Mon
8 °C
Tue
10 °C

Curs oficial BNM 27 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4362 0.0836
USD 17.8568 -0.0020
RON 4.0458 0.0206
UAH 0.7254 -0.0028
RUB 0.2727 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău