Curtea Constituțională a stabilit că organizațiile necomerciale pot presta servicii cu plată partidelor politice în campania electorală

  • 08 Octombrie 2020 11:56
Curtea Constituțională a stabilit că organizațiile necomerciale pot presta servicii cu plată partidelor politice în campania electorală

Curtea Constituțională a stabilit astăzi că organizațiile necomerciale pot presta servicii cu plată partidelor politice în campania electorală. Interdicția în această privință, stabilită în noua lege cu privire la organizațiile necomerciale a fost contestată de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

În conformitate cu o prevedere a noii Legi cu privire la organizațiile necomerciale, intrată în vigoare la 27 august, acestea nu au dreptul să ofere niciun fel de serviciu și să susțină material partidele politice în campania electorală.

Sergiu Litvinenco a atacat această prevedere la Curte, considerând-o neconstituțională și discriminatorie. El a menționat că textul este mai restrictiv decât varianta inițială a legii propusă de Guvern, iar prevederea respectivă nu se regăsea nici în legea veche.

Pe de altă parte, reprezentantul Parlamentului, Radu Radu, a menționat că interdicția este în concordanță cu prevederile legislației care interzic finanțarea campaniilor electorale din exterior.

Curtea Constituțională a admis parțial contestația. Aceasta a stabilit că organizațiile necomerciale nu pot presta servicii gratuite partidelor politice în campanie, dar o pot face numai contra plată. Președinta Curții, Domnica Manole.

Amintim că noua Lege privind organizațiile necomerciale a fost una din condițiile Uniunii Europene pentru a doua tranșă a unei asistenței macrofinanciare, în valoare de 30 de milioane de euro. Votarea acesteia în lectura a doua a provocat dezbateri din cauza unor prevederi propuse de deputați socialiști pe ultima sută de metri. Totuși, până la urmă legea a fost votată unanim.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău