Curtea Constituțională a respins sesizarea deputaților comuniști și socialiști: Referendumul și alegerile pot fi organizate în aceeași zi

  • 22 Martie 12:30
Curtea Constituțională a respins sesizarea deputaților comuniști și socialiști: Referendumul și alegerile pot fi organizate în aceeași zi

Curtea Constituțională a respins sesizarea deputaților comuniști și socialiști care contestă organizarea în aceeași zi a alegerilor prezidențiale și a referendumului. În argumentarea sa, Curtea a subliniat că organizarea simultană a mai multor scrutine este o practică obișnuită în statele europene și a evidențiat posibile beneficii, cum ar fi reducerea cheltuielilor și sporirea participării electoratului. Opoziția pro rusă va face tot posibilul ca referendumul să cadă, subliniază unii comentatori politici, trasnmite Radio Chișinău.

Analistul Anatol Țăranu subliniază că la această etapă este complicat de vorbit despre cine are de câștigat, din punct de vedere politic, de pe urma organizării alegerilor prezidențiale concomitent cu referendumul privind aderarea la UE. Opoziția antieuropeană va face tot posibilul ca referendumul să cadă, precizează comentatorul.

Rezultatul final depinde de această competiție politică dintre opoziție și guvernare. În speță, între inițiativa Maiei Sandu și PAS și a opoziției antieuropene, care va face tot posibilul ca referendumul să cadă. E greu de spus care va fi finalul. Rămâne de văzut cum se va desfășura această luptă politică, inclusiv măsurile de propagandă în susținerea referendumului și invers – compromiterea ideii referendumului”, a declarat Anatol Țăranu.

Decizia Curții Constituționale nu este o surpriză, întrucât anterior au mai avut loc scrutine organizate în aceeași zi cu referendum, spune analistul Nicolae Negru.

„Desigur, opoziția, mai ales cea pro rusă o să boicoteze acest referendum. Referendumul nu-i convine Rusiei. Pe de altă parte, acest lucru nu place nici unor lideri pro europeni, pentru că într-un fel iese că Maia Sandu monopolizează ideea cu privire la integrarea europeană”, a declarat Nicolae Negru. 

Curtea Constituțională a anunțat joi, 21 martie, că respins sesizarea deputaților comuniști și socialiști care contestă organizarea în aceeași zi a alegerilor prezidențiale și a referendumului.

În argumentarea sa, Curtea a subliniat că organizarea simultană a mai multor scrutine este o practică obișnuită în statele europene și a evidențiat posibile beneficii, cum ar fi reducerea cheltuielilor și sporirea participării electoratului.

Cu toate acestea, potrivit Curții, Codul bunelor practici în materie de referendum, revizuit de Comisia de la Veneția în 2022, sugerează evitarea organizării simultane a alegerilor și a referendumului atunci când acesta din urmă vizează instituții care urmează a fi alese.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău