Curtea Constituțională a respins o sesizare a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care au contestat mai multe prevederi din Codul Electoral

  • 16 Mai 13:39
Curtea Constituțională a respins o sesizare a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care au contestat mai multe prevederi din Codul Electoral

Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă o sesizare a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care nu erau de acord cu mai multe prevederi din Codul Electoral. Printre normele contestate se numără cele ce se referă la discreția de a organiza secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, dar și la discreția de a tipări buletinele de vot într-o altă limbă decât în română, transmite IPN.

Judecătorii Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan au formulat opinii separate.

Sesizarea a fost depusă pe 6 februarie 2023 de către deputații Grigore Novac și Vasile Bolea, ultimul, între timp, a părăsit Partidul Socialiștilor.

Semnatarii sesizării au contestat și articolul care prevede că CEC poate solicita Agenției de Servicii Publice radierea din oficiu a partidelor politice în condițiile Legii privind partidele politice. Aceștia afirmau că, potrivit prevederilor constituționale, doar Curtea Constituțională poate hotărî neconstituționalitatea unui partid. Curtea a declarat sesizarea inadmisibilă.

Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,09 m/s
Sun
27
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău