Curtea Constituțională a respins o sesizare a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care au contestat mai multe prevederi din Codul Electoral

  • 16 Mai 13:39
Curtea Constituțională a respins o sesizare a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care au contestat mai multe prevederi din Codul Electoral

Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă o sesizare a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care nu erau de acord cu mai multe prevederi din Codul Electoral. Printre normele contestate se numără cele ce se referă la discreția de a organiza secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, dar și la discreția de a tipări buletinele de vot într-o altă limbă decât în română, transmite IPN.

Judecătorii Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan au formulat opinii separate.

Sesizarea a fost depusă pe 6 februarie 2023 de către deputații Grigore Novac și Vasile Bolea, ultimul, între timp, a părăsit Partidul Socialiștilor.

Semnatarii sesizării au contestat și articolul care prevede că CEC poate solicita Agenției de Servicii Publice radierea din oficiu a partidelor politice în condițiile Legii privind partidele politice. Aceștia afirmau că, potrivit prevederilor constituționale, doar Curtea Constituțională poate hotărî neconstituționalitatea unui partid. Curtea a declarat sesizarea inadmisibilă.

Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:5,66 m/s
Tue
18
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău