Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă o contestație a Consiliului Superior al Magistraturii

  • 20 Septembrie 2021 16:46
Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă o contestație a Consiliului Superior al Magistraturii

Judecătorii constituționali au declarat inadmisibilă contestația depusă de Consiliul Superior al Magistraturii prin care a solicitat declararea drept neconstituțională a legii care presupune majorarea vârstei de pensionare pentru judecători, începând din data de 1 iulie 2021, transmite MOLDPRES.

În baza examinării sesizării depuse de Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorii Curții Constituționale au constatat astăzi că sesizarea este inadmisibilă și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond, transmite sursa citată.

„Se declară inadmisibilă sesizarea privind controlul constituționalității prevederilor articolului 32 din Legea nr. 544 din 20 iulie 1995 cu privire la statutul judecătorului (în redactarea Legii nr. 222 din 4 decembrie 2020), depusă de Consiliul Superior al Magistraturii”, se arată decizia Curții Constituționale.

Potrivit articolului legii în cauză, începând cu 1 iulie 2021, pentru judecători se stabilește vârsta de pensionare de 50 de ani și 6 luni, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În fiecare an ulterior, vârsta de pensionare se majorează până la atingerea vârstei de 63 de ani.

Consiliul Superior al Magistraturii a susținut că prevederile contestate diminuează în mod semnificativ garanțiile sociale ale judecătorilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău