Curtea Constituțională a declarat drept inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului

  • 18 Ianuarie 2021 12:34
Curtea Constituțională a declarat drept inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea Partidului Acțiune și Solidaritate privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului. Instanța a făcut referire la o hotărâre anterioară, din 1997, care prevede că dizolvarea Parlamentului înainte de expirarea termenului de patru ani este posibilă numai în condițiile articolului 85 din Constituție.

”Prin această hotărâre se pune în aplicare regula că textele clare nu trebuie interpretate”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, în cadrul unui briefing.

”Articolul 85 din Constituție prevede două cazuri de dizolvare a Parlamentului: imposibilitatea formării Guvernului și blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni. (…) Potrivit prevederilor constituționale, atribuția dizolvării Parlamentului îi revine exclusiv președintelui republicii, pe care o poate exercita doar în condițiile și conform procedurilor prevăzute expres în Legea Supremă”, a explicat Domnica Manole.

Astfel, Curtea a decis să declare inadmisibilă sesizarea deputaților PAS.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău