Cursurile de limbă română organizate de Ministerul Educației și Cercetării au demarat ieri, 3 iulie, în mai multe localități

  • 05 Iulie 2023 08:12
Cursurile de limbă română organizate de Ministerul Educației și Cercetării au demarat ieri, 3 iulie, în mai multe localități

Cursurile de limbă română organizate de Ministerul Educației și Cercetării au demarat în mai multe localități ale Republicii Moldova la data de 3 iulie. Cursurile au început simultan în 45 de instituții de învățământ din Bălți, Chișinău, UTA Găgăuzia și Taraclia. În perioada următoare cursurile vor începe și în alte localități, precizează un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării.

Cursurile sunt organizate de un consorțiu, constituit din șase instituții: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Agenția Națională a Trainerilor Europeni din Republica Moldova, Centrul Educațional Pro Didactica, Casa Limbii Române „Nichita Stănescu”. Toate părțile contractante ale Consorțiului au experiență specifică în prestarea serviciilor de organizare și desfășurare a cursurilor de învățare a limbii române de către alolingvi. Prestatorii de servicii au fost selectați în urma unei proceduri de achiziție publică.

Circa 2500 de persoane au confirmat disponibilitatea de a participa la cursuri în prima etapă, care se desfășoară în perioada 3 iulie - 17 septembrie 2023. A doua etapă, la care este preconizată participarea a circa 4000 de persoane, va fi organizată în perioada 25 septembrie – 3 decembrie 2023. 

Procesul didactic va fi asigurat de către profesori de limbă română cu experiență în domeniu și care au fost formați în baza metodologiei de educație lingvistică a persoanelor adulte. Circa 110 formatori, din toate regiunile țării, au participat la un program de formare continuă, sub îndrumarea a șase mentori. Toți cei înscriși vor studia după un Curriculum: ,,Limba română pentru persoanele adulte, nivelele A1, A2, B1, B2”, elaborat în cadrul Programului. 

Cursurile sunt organizate atât cu prezență fizică, cât și online, conform cererilor depuse de solicitanți.

La finele cursului de învățare a limbii române, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi. 

Programul național privind învățarea limbii române a fost aprobat de Guvern și se va desfășura pe parcursul anilor 2023-2025.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău