Cunoscut preot rus, răspopit pentru că nu a vrut să spună rugăciunea făcută obligatorie de Patriarhul Kirill. A condus funeraliile lui Gorbaciov

  • 14 Ianuarie 12:55
Cunoscut preot rus, răspopit pentru că nu a vrut să spună rugăciunea făcută obligatorie de Patriarhul Kirill. A condus funeraliile lui Gorbaciov

Un cunoscut preot urmează să fie expulzat din Biserica Ortodoxă Rusă pentru că a refuzat să citească o rugăciune prin care îi cerea lui Dumnezeu să îndrume Rusia spre victoria asupra Ucrainei, transmite Reuters.

Într-un verdict publicat sâmbătă, un tribunal bisericesc a stabilit că Alexei Uminsky ar trebui să fie „expulzat din cele sfinte" pentru că și-a încălcat jurământul preoțesc, scrie Hotnews.

Decizia a fost transmisă spre aprobare Patriarhului Kirill, șeful bisericii ruse, un mare susținător al președintelui Vladimir Putin.

Răspopit pentru că nu a spus rugăciunea făcută obligatorie de Patriarhul Kirill

Cazul arată modul în care biserica reprimă disidența internă, în timp ce îi acordă sprijin lui Putin și „operațiunea sa militară specială" din Ucraina.

Tribunalul bisericesc a susținut că Uminsky și-a încălcat jurământul prin refuzul de a citi „Rugăciunea pentru Sfânta Rus" - un nume arhaic pentru Rusia - pe care Kirill a făcut-o obligatorie la slujbele bisericești.

„Iată, cei care vor să lupte au luat armele împotriva Sfintei Rus, sperând să dezbine și să distrugă poporul său unit. Ridică-te, Doamne, să ajuți poporul Tău și dă-ne victoria prin puterea Ta", se spune în rugăciunea rostită pentru prima dată de Kirill pe 25 septembrie 2022, la șapte luni de la invazia Rusiei în Ucraina.

Zeci de preoți ortodocși ruși au fost pedepsiți pentru că au sfidat linia Bisericii cu privire la război - de exemplu, citind rugăciuni pentru pace în loc de victorie -, potrivit Creștinii împotriva războiului, un grup online care a documentat cazurile lor.

Cine este Alexei Uminsky

Uminsky este cea mai importantă țintă a represiunilor bisericești de până acum.

 
El a slujit timp de 30 de ani ca preot principal la Biserica Sfânta Treime dătătoare de viață din Moscova înainte de a fi îndepărtat brusc luna aceasta, chiar înainte de Crăciunul ortodox, într-o decizie care a deschis calea pentru verdictul de sâmbătă.

El era cunoscut pentru activitatea sa de hospice pentru copiii și adulții muribunzi și a condus funeraliile fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov în 2022.

Într-un interviu din noiembrie anul trecut, Uminsky a declarat că limbajul războiului și al „operațiunii militare speciale" nu este „în niciun caz compatibil" cu liturghia bisericii.

El i-a încurajat pe credincioși să caute preoți care „se roagă mai mult pentru pace decât pentru victorie și înțeleg că orice victorie este întotdeauna o victorie a la Pirus în aceste războaie... În războaiele moderne, orice victorie este aproape întotdeauna echivalentă cu autodistrugerea".

Enoriașii spun că înlăturarea preotului le-a provocat o mare suferință

Ksenia Luchenko, expertă în Biserica Ortodoxă Rusă la Consiliul European pentru Relații Externe, a declarat că verdictul împotriva lui Uminsky nu este solid, deoarece rugăciunea pe care a fost acuzat că a refuzat să o citească nu a fost analizată și aprobată de cel mai înalt organism al Bisericii, Sfântul Sinod.

Ea a spus că pedeapsa lui este o dovadă că Patriarhul Kirill a uzurpat puterea în Biserica Ortodoxă Rusă și a încălcat documentele sale statutare.

Uminsky nu a comentat în public caterisirea sa. Instanța bisericească a declarat că decizia de a-l expulza a fost luată în absență, după ce Uminsky nu s-a prezentat în ciuda faptului că a fost convocat de trei ori.

Un total de 11.627 de credincioși ortodocși au semnat o scrisoare deschisă în sprijinul său de când a fost înlăturat din funcția de preot al bisericii Sfânta Treime și înlocuit cu Andrei Tkaciov, un vocal susținător al războiului.

Aceștia au spus că decizia le-a provocat o mare suferință și că va priva mii de oameni de sprijin spiritual: „Aceasta este o mare tragedie pentru mulți credincioși, pentru copiii grav bolnavi, pentru sute de deținuți și mii de oameni fără adăpost".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău