Cunoașterea istoriei contribuie la ridicarea culturii moldovenilor, dr. în Istorie

  • 16 Septembrie 2021 08:12
Cunoașterea istoriei contribuie la ridicarea culturii moldovenilor, dr. în Istorie

„Este important ca cetățenii Republicii Moldova să-și cunoască istoria Armatei și a drapelului, inclusiv evoluția cromaticii și a blazoanelor de pe drapelele Moldovei. Această cunoaștere va contribui la ridicarea culturii generale a cetățenilor din raioanele țării, care nu întotdeauna își pot permite să viziteze Muzeul Militar din cadrul Agenției pentru Știință și Memorie Militară din Chișinău, aflat în subordinea Ministerului Apărării”, a declarat pentru IPN directorul Muzeului Militar, doctorul în Istorie, Sergiu Cataraga.

Declarația a fost făcută cu prilejul lansării unei campanii de promovare a istoriei și valorilor naționale, culturii memoriei militare, imaginii Armatei Naționale și a serviciului militar. Campania se desfășoară în cadrul proiectului cu sloganul „Să ne cunoaștem Istoria și Armata”, al Agenției pentru Știință și Memorie Militară. În cadrul proiectului, în diferite localități, instituții de învățământ și de cultură din țară, vor fi organizate expoziții mobile din fondurile Agenției, Centrului Mass-Media Militară și a colecționarului col(r) Petru Costin, care vor aduce în prim plan cele mai importante evenimente din istoria națională, activitatea Armatei Naționale etc.

Proiectul a demarat prin lansarea a două expoziției în sediul Primăriei satului Ciuciulea, raionul Glodeni: Prima – cu genericul „Basarabia în perioada Primului Război Mondial”, iar a doua – de drapele istorice din colecțiile particulare ale colonelului Petru Costin și din cele ale Muzeului Militar. Prima expoziție cuprinde o serie de documente, mărturii și fotografii inedite din arhivele diferitor state și din fondurile Muzeului Militar, referitoare la situația teritoriului basarabean în perioada 1914-1918. A doua expoziție, de drapele istorice, include peste 30 de lucrări, care reprezintă replici ale tuturor drapelelor de la înființarea Moldovei până în prezent, printre acestea regăsindu-se Drapelul de luptă al lui Ștefan cel Mare, Drapelul Creștinătății ș.a..

În cadrul evenimentului, reprezentanții Agenției pentru Știință și Memorie Militară au transmis în fondul bibliotecii din satul Ciuciulea albumul „Armata Republicii Moldova”, ediție care constituie o trecere în revistă a procesului de formare și evoluție a organismului militar național pe parcursul celor 30 de ani de existență, precum și culegerea „Constituirea și evoluția Armatei Naționale a Republicii Moldova. Repere documentare”. Ambele lucrări au fost realizate de colonelul (r), dr. Vitalie Ciobanu, vicedirector al Agenției pentru Știință și Memorie Militară, originar din satul Ciuciulea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
9
Wed
8
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău