Cum vor fi utilizate bunurile confiscate în proceduri penale pentru scopuri sociale sau de interes public

  • 13 Octombrie 13:16
Cum vor fi utilizate bunurile confiscate în proceduri penale pentru scopuri sociale sau de interes public

Bunurile confiscate în proceduri penale vor putea fi transmise cu titlu gratuit în proprietate sau în folosință autorităților și instituțiilor publice ori pot fi transmise în folosință în baza unor contracte organizațiilor necomerciale pentru a fi utilizate pentru obiective de natură socială, de interes public, sau în raport cu obiectul lor de activitate, după caz.

Potrivit proiectului Legii privind utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale sau în interes public, autoritățile și instituțiilor publice sau organizațiile necomerciale vor putea înainta cerere de utilizare în scopuri sociale sau în interes public a bunurilor confiscate în proceduri penale. Cererile de utilizare se vor transmite Ministerului Justiției, în termen de 90 de zile de la publicarea informaților, scrie bizlaw.md

Astfel, în baza regulamentului de aplicare a legii, Ministerul Justiției va evalua toate cererile de utilizare primite și va dispune transmiterea bunului confiscat în proceduri penale solicitantului clasat pe primul loc.

Finanțarea cheltuielilor de reabilitare și amenajare a bunurilor immobile confiscate în proceduri penale se realizează prin finanțări sau cofinanțări nerambursabile sau rambursabile de la bugetul de stat, din surse externe sau din surse proprii ale organizațiilor necomerciale.

Proiectul mai prevede că Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale monitorizează annual modul de utilizare a bunurilor imobile confiscate în proceduri penale de către organizațiile necomerciale și autoritățile și instituțiile publice și informează cu privire la rezultatul monitorizării Ministerul Justiției. Rezultatele monitorizării se comunică și public în raportul anual de activitate.

Dacă nici o cerere de utilizare nu satisface cerințele minime de calitate sau nu au fost depuse cereri de utilizare pentru un anumit bun, Ministerul Justiției dispune Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale vânzarea acestuia, în condițiile stabilite de Guvern.

Dacă Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale nu reușește vânzarea bunului imobil confiscat în proceduri penale după două proceduri, aceasta îl transmite spre administrare Agenției Proprietății Publice. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Mon
13
Tue
11
Wed
10
Thu
8
Fri
8
Arhivă Radio Chișinău