Cum vor fi afectate băncile din R.Moldova în contextul pandemiei COVID-19. Expert: Dacă situația se va menține timp de mai multe luni, consecințele vor fi dure

  • 20 Martie 2020 15:34
Cum vor fi afectate băncile din R.Moldova în contextul pandemiei COVID-19. Expert: Dacă situația se va menține timp de mai multe luni, consecințele vor fi dure

Anul 2019 a fost unul destul de bun pentru sectorul bancar din Republica Moldova, care a obținut un profit de aproximativ 2,3 miliarde de lei, cu peste 50% mai mare decât în 2018. Anul curent însă, în special din cauza situației legate de pandemia de coronavirus, experții și bancherii prognozează evoluții mult mai proaste, atât pentru sector, cât și pentru economie în general.

Banca Națională a publicat raportul privind situația financiară a sectorului bancar pentru anul 2019 din care reiese că băncile au avut un an bun, care s-a încheiat cu un profit de 2,3 miliarde de lei, cu peste 55% mai mare decât în 2018. De asemenea, în perioada de referință a crescut portofoliul de depozite și credite acordate, a scăzut rata creditelor neperformante până la 8,5%, față de 12,5 la sută în 2018, iar activele totale ale băncilor au depășit 90 de miliarde de lei.

În 2020 însă nu vor fi atinși indicatorii obținuți în ultimii câțiva ani, din cauza situației generate de răspândirea noului coronavirus, a comentat pentru Radio Chișinău președintele Ligii Bancherilor, Dumitru Ursu.

„Este clar că au să sufere nu doar agenții economici din economia reală, dar și băncile. profiturile realizate în ultimii 2-3 ani nu vor mai fi. Ceea ce se întâmplă astăzi în mediul de afaceri influențează negativ și băncile. Nu va fi acea cerere de credite, vor scădea profiturile. Acest fapt este vizibil deja din luna martie”, a declarat Dumitru Ursu.

Dumitru Ursu a mai declarat că probabil toate băncile din R. Moldova vor eșalona achitarea ratelor la credite, așa cum au anunțat deja câteva instituții bancare și presupune că aceste măsuri vor fi prelungite și în a doua jumătate a anului.

Și expertul economic Viorel Gârbu susține că anul 2020 va fi unul complicat atât pentru economie în general, cât și pentru sectorul bancar, în particular. Expertul a ezitat să dea prognoze exacte, dar a menționat că în cazul în care situația actuală se va menține mai mult de câteva luni, consecințele vor fi dure.

„Avem acum o situație excepțională, dar dacă se introduce și carantina, economia intră practic în blocaj. Apare riscul creșterii ponderii creditelor neperformante, ceea ce agravează situația băncilor comerciale, profitul scade simțitor, volumul creditelor noi scade. Deci, evoluții din sectorul bancar pot fi foarte negative și, respectiv, evoluțiile din economie”, a spus expertul. 

Amintim că la începutul săptămâni și premierul Ion Chicu a avertizat că situația legată de răspândirea coronavirusului va afecta atât oamenii cât și mediul economic. El a declarat că statul va întreprinde măsuri pentru a susține mediul de afaceri, dar nu va putea acoperi toate pierderile.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău