Cum vor arată noile costume proiectate de NASA pentru astronauții care vor ajunge pe Lună în 2024

  • 13 Iunie 2021 13:47
Cum vor arată noile costume proiectate de NASA pentru astronauții care vor ajunge pe Lună în 2024

Viitorii astronauți americani care urmează a păși pe Lună în 2024 în cadrul misiunii Artemis vor purta ultimul model de costum spațial proiectat de către inginerii de la NASA. Noile costume vor fi mult mai flexibile decât cele folosite în fostele misiuni lunare Apollo din perioada 1969-1972. Principala provocare tehnică o reprezintă instalația de răcire, compusă dintr-o serie de tuburi pline apă care va circul în jurul corpului astronautului, pentru reglarea temperaturii corpului și eliminarea căldurii în exces, informează CNN, potrivit Digi24.ro.

Fiecare costum conține propriul sistem de menținere a vieții, care include, printre altele, un rezervor cu apă pentru instalația de răcire și un sistem de eliminare a dioxidului de carbon expirat de astronaut.

În plus, NASA va moderniza Sistemul Portabil de Susținere a Vieții - „rucsacul” pe care îl poartă astronauții în spate.

NASA a început încă din 2020 să testeze aceste costume spațiale pentru misiunea spațială în care americanii intenționează să pună prima femeie și primul astronaut de culoare pe Lună.

Costumul, denumit Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) a fost deja testat pe fundul unui bazin special din cadrul Neutral Buoyancy Laboratory, de la Centrul Spațial Johnson din Houston. NASA folosește acest laborator pentru a simula activitățile extravehiculare din spațiu, deoarece aici  inginerii săi pot reproduce diferite niveluri ale gravitației sub apă, inclusiv cea de pe Lună.

Astronauți testează noile costume spațiale NASA pentru viitoarea misiune pe Lună
Astronauți americani testează noile costume NASA pentru viitoarea misiune pe Lună. Foto: Facebook/NASA's Johnson Space Center

Costumul xEMU reprezintă primul nou costum spațial dezvoltat de NASA după mai bine de 40 de ani. Cinci modele vor fi construite în total. Primele două vor fi testate pe Pământ, al treilea va fi îmbrăcat și testat la bordul Stației Spațiale Internaționale, iar ultimele două vor fi folosite pe Lună în cadrul misiunilor Artemis.

„În esență, acest costum este o navă spațială de dimensiunile unui om, care permite astronautului să lucreze sau să opereze în spațiu, în afara navetei ori a stației spațiale”, a declarat pentru CNN Cathleen Lews, curator la International space programs & spacesuits în cadrul Muzeului național Smithsonian al Aviației și Spațiului.

Testarea costumelor pentru misiunea pe Lună: Trebuie să te poți apleca și să culegi o monedă de pe jos

Îmbrăcarea unui astfel de costum poate dura până la patru ore, iar astronautul care-l îmbracă trebuie asistată de o altă persoană. Costumul e alcătuit șase părți principale, compuse din mii de componente diferite și în anumite zone poate avea până la 16 straturi de materiale.

„În toată perioada când astronauții vor ieși în afara navetei ori a stației spațiale, ei vor fi sprijiniți și ghidați de către o echipă tehnică de la sol care va urma un manual de proceduri întinse pe 30 de pagini”, a declarat Sarah Korona, controlor EVA în cadrul NASA (unde „EVA” vine de la „Extravehicular activity” - practic, activitățile întreprinse de cosmonauți în spațiu, în afara navetei sau stației spațiale).

Noile costume sunt mult mai flexibile decât cele folosite în anii '70 de către foștii astronauți care au ajuns pe Lună. „Aceștia nu puteau nici măcar să se aplece și să ridice o piatră de jos”, spune astronautul Mike Fincke.

O altă îmbunătățire este legată de mărime și de modul în care acest nou costum este conceput să se potrivească tuturor astronauților, bărbați sau femei, indiferent de talia acestora.

NASA testează noile costume spațiale pentru astronauții care vor reveni pe Lună în 2024
Testarea noilor costume spațiale pentru astronauții care vor reveni pe Lună în 2024. Foto: Facebook/NASA's Johnson Space Center

Acum, astronauții, pe lângă faptul că beneficiază de o mobilitate mai mare, vor avea mănuși speciale care sunt, în aceleași timp, și cele mai dificil de realizat componente ale noului costum: ele sunt presurizate pentru a-i conferi protecție astronautului, inclusiv împotriva radiaților, dar să-i permită în același timp acestuia să-și miște degetele în ele cât mai confortabil. Astfel, unul dintre exercițiile pe care astronauții le fac pe fundul bazinului din Centrul Spațial din Houston este să se aplece și să culeagă de jos o monedă.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău