Cum vopsim ouăle de Paști natural
-
09 Aprilie 2015 11:39
Activitatea de a vopsi ouăle de Paște, poate fi una amuzantă și creativă. Ce spuneți ca anul acesta să încercați culorile naturale, obținute din foi de ceapă, cafea, morcovi, sfeclă roșie, sau chiar foi de spanac?
Regula de bază reprezintă folosirea unor ouă cu coajă albă, pentru că de acestea se prinde mai bine vopseaua. O altă indicație ar fi ca ouăle să fie foarte curate atunci când le vopsiți, prin urmare înainte de a le fierbe, spălați ouăle cu detergent de vase și clătiți-le bine sub jetul de apă.
Culori care pot fi obtinute din plante:
Rosu deschis: coaja de ceapa rosie, sfecla proaspata, floare de bujor;
Portocaliu: coaja de ceapa alba, morcovi;
Galben: morcovi, flori de galbenele, coaja de mar, coaja de portocale sau lamaie, morcovi;
Verde: secara cruda de primavara, menta, frunze de mesteacan, foi de spanac;
Albastru: frunze de varza rosie;
Maro: frunze de nuc, ceai negru sau cafea.
Pentru vopsitul a 15 ouă este nevoie de cojile de la cinci cepe roșii mari. Se pun într-o oală de 2 -3 l, se adaugă două linguri de oțet care fixează culoarea și se lasă la fiert, la foc mic, 15 minute. Ouăle se scot pe o farfurie cu o lingură de lemn și se lasă la scurs și la răcit, fără să se șteargă. După ce sunt uscate, se ung cu slănină sau ulei pentru a fi lucioase.
De asemenea, vopsitul ouălor cu cafea se realizează asemenea celui cu frunze de ceapă. Cafeaua dă o nuanța maronie ouălor, iar pentru aceasta se fierb 5-6 linguri de cafea într-un vas suficient de mare ca să nu dea în foc, la care se adaugă lingurițele de oțet. Ouăle se fierb circa 10-15 minute. În funcție de durata cât sunt ținute în apă, ouăle se colorează mai mult, iar moroul devine mai intens.
Pentru vopsitul ouălor cu sfeclă roșie, se taie două bucăți de sfeclă și se pun într-un litru de apă. Se adaugă două linguri de oțet alb și se lasă la fiert 10-15 minute. Atenție! Dacă sfecla este lăsată pera mult la fiert culoarea devine maronie. Se oprește focul când apa capătă o culoare rubinie, după care se strecoară. Ouăle fierte în prealabil 5-7 minute se pun în zeama de sfeclă și se lasă până capătă culoarea dorită.