Cum veți putea intra în Marea Britanie după Brexit. Hărți cu puncte vamale post-Brexit

  • 26 Ianuarie 2020 13:40
Cum veți putea intra în Marea Britanie după Brexit. Hărți cu puncte vamale post-Brexit

Comisia Europeană a elaborat hărți care prezintă traficul între Uniunea Europeană și Marea Britanie după Brexit, iar sistemul relevă că vor fi controale vamale între provincia britanică Irlanda de Nord, care rămâne în uniunea vamală europeană, și restul teritoriului britanic, scrie Ziarul Financiar.

"Acum, după semnarea Acordului Brexit", Bruxellesul publică un ghid al aplicării tratatului, "inclusiv detalii despre modul în care va funcționa protocolul privind Irlanda de Nord", a declarat Sabine Weyand, director general în cadrul Comisiei Europene responsabil de Afaceri comerciale, potrivit sursei citate.

Cele două hărți elaborate de Comisia Europeană arată că vor fi controale vamale în ambele sensuri între teritoriul britanic Irlanda de Nord și restul Marii Britanii. Acordul Brexit prevede un statut special pentru Irlanda de Nord, care va rămâne în uniunea vamală europeană. În cursul dezbaterilor din Parlamentul britanic, premierul Boris Johnson a susținut că nu vor exista puncte vamale între Irlanda de Nord și restul Marii Britanii. Întrebat la sfârșitul anului 2019 de un reporter dacă vor trebui completate documente vamale după Brexit între Irlanda de Nord și restul Marii Britanii, Boris Johnson a declarat: "Absolut deloc". Premierul britanic a adăugat că dacă vor apărea astfel de formalități, lumea va trebui să i se adreseze lui personal: "Le voi spune să arunce formularele la gunoi".

Conform hărților, dacă sunt transportate produse din Liverpool spre orașul nord-irlandez Belfast, în Belfast vor fi aplicate "formalitățile UE privind importurile (inclusiv declararea intrării bunurilor și declarația vamală) și vor fi efectuate controale".

"Autoritățile relevante" vor fi cele britanice și europene, iar autoritățile britanice vor fi obligate să aplice "reglementările UE", în timp ce "instituțiile UE mențin dreptul de supraveghere ca până acum", reprezentanții UE având "dreptul de a fi prezenți la verificări". De asemenea, în Irlanda de Nord se vor aplica "reglementările UE privind TVA-ul și accizele", deși este un teritoriu britanic.

În cazul în care sunt transportate produse din Belfast (Irlanda de Nord) spre Liverpool, sunt necesare "formalități UE de export și declarație anticipată", precum și "modalități de intrare" pe teritoriul britanic, "determinate de Marea Britanie în conformitate cu obligațiile internaționale (Organizația Mondială a Comerțului, acorduri de liber-schimb), se arată în documente.

Marea Britanie se va retrage din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău