Cum trebuie reformată Curtea Constituțională

  • 20 Iulie 2015 16:50
Cum trebuie reformată Curtea Constituțională

Un studiu privind activitatea și rolul Curțiii Constituționale au fost prezentate, astăzi, în cadrul unei mese rotunde la care au participat și experți internaționali.

Documentul a fost elaborat în contextul strategiei de reformare a justiției și ar putea servi ca bază pentru eventuale modificări legislative ce țin de activitatea instanței constituționale.

Studiul se referă la criteriile de selectare a judecătorilor Curții Constituționale și componența instanței, subiecții cu drept de sesizare și procedura de examinare a sesizărilor la Curtea Constituțională. Președintele instanței, Alexandru Tănase, a menționat că demult timp se vorbește despre necesitatea refomării Curții, dar nu există un concept clar în acest sens.

”Am auzit de multe ori enunțuri despre necesitatea reformării Curții Constituționale dar nu am auzit niciodată o idee clară ce anume trebuie schimbat. Și cred că aceste cercetări acoperă cele mai importante aspecte funcționale ale exercitării jurisdicției constituționale”, a declarat Alexandru Tănase.

Ministrul Justiției, Vladimir Grosu, a opinat că acest studiu ar putea sta la baza unor inițiative de modificare a legislației privind Curtea Constituțională, dar și a legii fundamentale, pentru a reglementa mai multe neajunsuri sau prevederi discutabile.

”Urmează să fie lege care să stabilească regulile de selectare a judecătorilor, reguli unice pentru toți care urmează să fie desemnați la Curtea Constituțională. Sigur că subiecții cu drept de sesizare la Curtea Constituțională. Să admitem sau să nu admitem recursul individual la Curtea Constituțională. Este un subiect care a fost dezbătut cel puțin zece ani de zile”, a declarat Vladimir Grosu.

În același timp, expertul Vitalie Catană, unul din autorii strategiei, a menționat că o eventuală reformă ar trebui efectuată cu maximă atenție.

”Trebuie, din punctul meu de vedere, să o abordăm cu multă atenție, cu echilibru și încercând să estimăm efectele unor asemena reforme”, a declarat Vitalie Catană.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a fost creată la 23 februarie 1995. Funcția primară a Curții este controlul constituționalității actelor normative și anularea normelor juridice care contravin legii fundamentale, precum și interpretarea Constituției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău