Cum Tiraspolul vrea să își legalizeze și băncile la Chișinău și ce spune BNM (Mold-street)

  • 25 Februarie 2020 09:55
Cum Tiraspolul vrea să își legalizeze și băncile la Chișinău și ce spune BNM (Mold-street)

De aproape 10 zile, autoritățile separatiste și-au reluat acuzațiile la adresa autorităților Republicii Moldova privind blocada economică și financiară a regiunii, informează Mold-street.com.

Potrivit sursei citate, Andrei Melnik, șef adjunct al așa-zisei bănci republicane transnistrene a spus că de pe 14 februarie 2020, băncile de la Chișinău nu ar mai acceptă plăți ale unor întreprinderi din regiune, efectuate de pe conturile lor de la instituții financiare de la Tiraspol.

Potrivit lui Melnik, de la finele lunii ianuarie 2020 ar fi fost 9 cazuri de returnare a banilor. Administrația de la Tiraspol acuză chiar de blocadă economică Chișinăul, apelând la OSCE și Rusia pentru a face presiuni asupra Republicii Moldova.

Reprezentanți ai unor bănci de la Chișinău spun însă că cerințele impuse companiilor din regiunea separatistă, nu diferă de cele față de întreprinderile ce lucrează legal în Republica Moldova.

"Singura autoritate de supraveghere bancară pe teritoriul Republicii Moldova, recunoscută la nivel internațional, este Banca Națională a Moldovei.

Aceasta activează în strictă conformitate cu legislația în domeniul bancar, armonizată cu standardele internaționale și cele ale Uniunii Europene. Astfel, BNM este singura instituție împuternicită să elibereze licențe băncilor pe teritoriul Republicii Moldova", se arată într-un răspuns al autorității bancare pentru Mold-street.com. Altfel spus pentru a activa pe teritoriul Republicii Moldova, fiecare bancă trebuie să dispună de o licență eliberată de BNM. Cerința este obligatorie pentru toate persoanele care intenționează să desfășoare activitate bancară pe teritoriul țării.

Totodată BNM susține că băncile licențiate oferă condiții egale pentru toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană.

Citiți integral materialul pe Mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău