Cum se votează la Chișinău pentru președintele României: Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de un președinte căruia să-i pese într-adevăr de ce se întâmplă în R.Moldova

  • 22 Noiembrie 2019 14:12
Cum se votează la Chișinău pentru președintele României: Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de un președinte căruia să-i pese într-adevăr de ce se întâmplă în R.Moldova

În Republica Moldova astăzi, la amiază, a început votarea în turul doi al alegerilor prezidențiale din România în care actualul președinte Klaus Iohannis se confruntă cu fostul premier Viorica Dăncilă.

Indiferent de vremea rece de afară, la Ambasada României din Chișinău, câteva zeci de persoane așteptau să-și exprime votul chiar de la prima oră. Totuși, oamenii nu au stat mult timp la coadă, pentru că timpii de așteptare nu au depășit câteva minute. În cele trei zile în care se poate vota, cetățenii români din Republica Moldova sunt așteptați la urne în 37 de secții de vot, dintre care 12 sunt în Chișinău. Relatează Radu Osipov.

În prima zi de vot în Republica Moldova, secțiile de votare s-au deschis la ora 12, fără incidente, afirmă Ambasadorul României, Daniel Ioniță. Potrivit lui, timpii de așteptare la secțiile de votare din centrul Republicii Moldova, acolo unde sunt concentrați cei mai mulți alegători, sunt afișați pe site-ul ambasadei. Daniel Ioniță:

„Noi așteptăm pe absolut toți cei care au dreptul să voteze, pentru asta, să știți, ne-am pregătit foarte bine și de data aceasta. Toate secțiile noastre au raportat că au deschis fără niciun fel de incidente procesul de votare la orele 12. Astăzi, se poate vota până la orele 21. Sâmbătă, 23 noiembrie, secțiile se vor deschide la ora 7 dimineața și vor funcționa până la 21, la fel, duminică.”

Moldovenii care și-au redobândit cetățenia română, au ieșit la vot pentru că le pasă de România și pentru că își doresc un președinte căruia la fel să îi pese de Republica Moldova.

„Am venit astăzi că e mai puțină lume, să votez pentru o viață mai bună în România și la noi. Președintele să ne ajute să ieșim din criza aceasta în care suntem acum.”

”Am venit să votez pentru un președinte pentru România și pentru români. Dar vreau ca acest președinte, demnitatea poporului roman să o întoarcă și să nu uite de noi, basarabenii.”

”Astăzi votez pentru o Românie fără penali, fără corupți, pentru un viitor european, pentru o țară pe care ne-o dorim noi – frumoasă, bogată, pentru o creștere economică pe care ne-o dorim noi toți.”

Liderul PNL din Republica Moldova, Adrian Dupu, a votat la Chișinău, pentru candidatul care ar putea să reprezinte cu demnitate toți românii.

„Am votat astăzi pentru a consfinți rezultatul bun din primul tur, pentru o Românie normală, pentru un președinte care ne reprezintă cu cinste peste tot în lume și care luptă pentru democrație. Cred că acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de un președinte căruia să-i pese într-adevăr de ce se întâmplă în Republica Moldova.”

În Republica Moldova, peste 43 de mii de persoane au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale. Cei mai mari timpi de așteptare au fost înregistrați la Chișinău – maximum 15 minute. Primul tur a fost câștigat în Republica Moldova de Klaus Iohannis cu 77 la sută, urmat de Theodor Paleologu – cu 9,1% și Dan Barna – cu 7,5 la sută. În al doilea tur de scrutin, oamenii au de ales între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău