Cum se va răzbuna Moscova pe noi dacă mergem în UE? (Jurnal de Chișinău)

  • 16 Iulie 2013 09:57
Cum se va răzbuna Moscova pe noi dacă mergem în UE? (Jurnal de Chișinău)

REVISTA PRESEI DIN 16 IULIE

Cum se va răzbuna Moscova pe noi dacă mergem în UE? Petru Bogatu de la Jurnal de Chișinău îl citează în acest context pe consilierul președintelui rus pe probleme economice, care amenința săptămâna trecută Ucraina că dacă semnează acordul de asociere cu UE, Rusia va boicota mărfurile ucrainene pe piața CSI. Și în plus, va înceta să o trateze ca pe un stat suveran”. Astfel, Moscova a trecut de la provocări voalate și aluzii răutăcioase la amenințări directe la adresa țărilor care urmează să parafeze la Vilnius actele de asociere la UE. Focul a fost deschis deocamdată asupra Kievului. Dar în curând vor fi lovite, neîndoielnic, și celelalte puncte ochite.

Nicolae Negru comentează în Jurnal de Chișinău amânarea până în toamnă a celei de a doua lecturi a proiectului de lege privind instituirea punctelor de control migrațional pe segmentul transnistrean al frontierei. Autorul are impresia că liderii coaliției de guvernământ au dat înapoi în fața presiunii Moscovei. Potrivit publicistului, în cazul de față, poate era mai bine dacă alianța de guvernământ își urma obiectivul anunțat, pentru a demonstra că deciziile privind integrarea europeană a RM nu sunt negociabile. Căci nu stabilirea unui hotar pe Nistru deranjează Moscova. Ea se pronunță împotriva punctelor de control migrațional, deoarece apropie Republica Moldova de momentul aderării la UE. Rusia se opune azi cu înverșunare acestui proces, ca și cum intrarea în UE ar echivala cu reunificarea Republicii Moldova cu România.

Adevărul opinează că cei mai bucuroși că Legislativul a intrat în pauza ar fi cetățenii, pentru că nu vor mai vedea la știri seară de seară cum se încing spiritele în Parlament și cum deputații comuniști comit violențe verbale și trec uneori la luptă corp la corp, ca niște bătăuși ordinari.

Economia rmn se duce de râpă, titrează Adevărul. Situația economică din regiunea separatistă se înrăutățește pe zi ce trece, arată datele statistice. În prima jumătate a anului exporturile de mărfuri din rmn au scăzut cu o treime comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și au constituit doar 212 milioane de dolari, arată datele făcute publice de așa-zisul serviciu vamal de la Tiraspol. Experții susțin că înrăutățirea situației economice din regiune ar putea fi și unul din factorii ce l-au forțat pe liderul de Tiraspol Evgheni Șevciuk să adopte decizii ce au dus la tensionarea situației la Nistru.

Mai mulți președinți de parlamente urmează să vină la Chișinău, anunță Timpul. Președinții legislativelor din Suedia, Polonia, Ucraina și alte state vor efectua vizite la Chișinău în această toamnă, a anunțat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, în cadrul unei conferințe de presă.

Timpul mai scrie și despre cazul unui judecător care a examinat un dosar fără a fi prezent în sala de judecată. Acesta a fost amendat și privat de dreptul de ocupa funcții în sistemul judiciar timp de 5 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău