Cum se explică aprecierea leului moldovenesc (Mold-street)

  • 07 Octombrie 2021 16:28
Cum se explică aprecierea leului moldovenesc (Mold-street)

În ultima trei luni se atestă o apreciere a cursului leului moldovenesc față de principalele valute: dolarul american și moneda europeană unică. Pe lângă evoluțiile la nivel global, mai sunt și o serie de factori interni, informează Mold-street.com.

Potrivit sursei citate, cel mai mult a crescut cursul leului modovenesc în raport cu euro. Doar de la începutul lunii septembrie și până astăzi, leul s-a apreciat cu aproape 4% față de moneda europeană, iar pe 7 octombrie, cursul oficial a coborât sub nivelul de 20,19 lei.

Leul s-a apreciat cel mai mult comparativ cu euro

Este cel mai mic curs din ultimele 10 luni. Nu întâmplător, ieri la casele de schimb valutar euro putea fi cumpărat și cu 20,25 lei, în timp ce o lună în urmă se situa la nivelul de 20,9 - 21,0 lei, iar acum trei luni era de 21,45-21,50 lei. Se atestă, astfel, o apreciere cu circa 6% în trei luni.

În schimb, cursul dolarului nu a înregistrat fluctuații semnificative. De exemplu, în ultima lună cursul de schimb oficial a oscilat de la un nivel de 17,70 lei pe 23 septembrie, la 17,50 lei pe 7 octombrie. Totuși, și față de dolarul american leul moldovenesc s-a apreciat cu circa 3,2% în ultimele trei luni.

Unul dintre factorii principali ce influențează cursul de schimb sunt evoluțiile de la bursele internaționale. În ultima lună a fost înregistrată o depreciere cu circa 2,45% a cursului monedei europene față de dolarul american.

În condițiile în care zona euro este principalul partener economic al Republicii Moldova, aceasta ar fi urmat să ducă și la o depreciere și a leului moldovenesc, care însă nu a avut loc.

Ofertă mare de dolari din partea exportatorilor

Specialiștii explică aprecierea leului moldovenesc prin oferta mare de dolari din partea exportatorilor. În special, este vorba de exportatorii de cereale, livrările externe crescând datorită recoltei bogate din acest an, dar și cerererii de pe piețele externe.

 

Citiți continuarea pe Mold-street.com

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău