Cum se adaptează creierul să „citească” fețele oamenilor care poartă mască și cum se schimbă comunicarea non-verbală

  • 05 Septembrie 2020 19:19
Cum se adaptează creierul să „citească” fețele oamenilor care poartă mască și cum se schimbă comunicarea non-verbală

Fie că ne place sau nu, trebuie să purtăm mască în spațiile publice și la locul de muncă. Iar faptul că nu vedem jumătate din fețele oamenilor schimbă modul în care interacționăm și comunicăm cu cei din jur, arată Euronews, scrie Digi24.ro

Dacă îți dai seama că în ultima vreme ai ridicat din sprâncene și ai făcut cu ochiul mai mult decât de obicei, nu ești singur. Până când purtarea măștii nu a devenit o necesitate, ne bazam foarte mult pe informațiile furnizate de gură, în comunicarea non-verbală – un zâmbet, buzele strânse dădeau indicii clare despre dispoziția noastră.

Acum, însă, acest lucru nu mai e vizibil.

Cred că oamenii găsesc alte căi și poate fac gesturi mai ample decât în mod obișuit”, a declarat pentru Euronews Peter Hancock, profesor de psihologie la Universitatea din Sterling, în Scoția.

O mare necunoscută este impactul purtării măștii asupra copiilor care cresc în această pandemie și dacă aceștia ar putea dezvolta o înțelegere diferită a fețelor ca rezultat al purtării măștii.

Hancock se referă mai ales la bebelușii aflați în primele luni de viață, care învață să recunoască fețe.

Pe de altă parte, oamenii din Asia, care purtau și până acum măști din cauza poluării, vor fi probabil mai puțin afectați de această problemă, spune profesorul.

Măștile pun, de asemenea, probleme serioase pentru softurile de recunoaștere facială.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău