Cum s-a unit opoziția din Rusia ca să finalizeze raportul Nemțov
-
13 Mai 2015 09:58
Într-o seară din luna februarie, Boris Nemțov, un politician al opoziției din Rusia, s-a dus la prietenul și colegul său, Ilia Iașin, ca să-i ceară să-l ajute la finalizarea ultimelor sale investigații: un raport secret despre soldații ruși care luptă pe ascuns în Ucraina.Două zile mai târziu, Boris Nemțov, un critic neobosit al lui Vladimir Putin, a fost împușcat…
Într-o seară din luna februarie, Boris Nemțov, un politician al opoziției din Rusia, s-a dus la prietenul și colegul său, Ilia Iașin, ca să-i ceară să-l ajute la finalizarea ultimelor sale investigații: un raport secret despre soldații ruși care luptă pe ascuns în Ucraina.
Două zile mai târziu, Boris Nemțov, un critic neobosit al lui Vladimir Putin, a fost împușcat mortal lângă Kremlin în drum spre casă.
Acum, raportul pe care Nemțov nu a apucat să-l mai scrie, publicat la 12 mai, după ce a fost finalizat de un grup de activiști ai opoziției și jurnaliști, condus de Iașin, care a refăcut munca lăsată în urmă de fostul vicepremier asasinat.
"Mi-am dat seama că este de datoria mea ca, în memoria prietenului meu decedat, să îi continui munca până la capăt și să public raportul început de el", a spus Iașin.
Rudele
Inițial, Iașin și colegii lui nu știau dacă vor dispune de suficient material încât să finalizeze lucrarea.
Potrivit declarațiilor lui Iașin, Nemțov creionase deja punctele principale, conținutul și "ideologia". El adunase documente care demonstrau prezența armamentului rus în Ucraina și intervievase reprezentanți ai mai multor rude ale soldaților căzuți în estul Ucrainei.
Dar o bună parte din această mică arhivă dispăruse după asasinarea sa, pusă pe seama a cinci bărbați din Cecenia, o regiune din nordul Caucazului.
Prietenii spun că, după ce Nemțov a fost împușcat mortal în drum spre casă, pe un pod din centrul Moscovei, anchetatorii i-au percheziționat apartamentul, confiscând computere, HD-uri, agende și caiete cu notițe.
"Ne-am petrecut prima săptămână reconstituind documentele adunate de el, dar care fuseseră confiscate de anchetatori", afirmă Iașin. "Unele documente au fost reconstituite cu ajutorul asistenților și angajaților lui".
Printre documente se aflau notițe din timpul investigațiilor lui Nemțov, cum ar fi un bilet scris de mână și trimis asistentei sale, Olga Șorina, chiar în ziua asasinării lui.
Pe notă, care fusese scrisă pe hârtie, probabil, pentru a evita eventuale aparate de ascultare și fusese prezentată pentru prima dată agenției Reuters în luna martie, se putea citi: "Unii soldați paramilitari au intrat în contact cu mine. 17 morți, nu le dăduseră bani, dar deocamdată le este teamă să vorbească".
Kremlinul a respins în mod repetat acuzațiile Kievului și ale guvernelor occidentale potrivit cărora Rusia ar furniza armament și oameni separatiștilor care luptă împotriva forțelor ucrainene din estul Ucrainei.
Iașin a mai spus că el și echipa sa au reușit să ia legătura cu toți oamenii de legătură ai lui Nemțov, dar s-a dovedit extrem de greu să se lase convinși să fie înregistrate. "După cum vă imaginați, moartea lui Nemțov nu îi făcuse mai îndrăzneți"., spune el. "Am stat de vorbă și am obținut de la ei informații precise și importante, dar au refuzat categoric să vorbească în public", adaugă Iașin. "Încercam să-i convingem să se lase înregistrați, spunându-le că ar fi mult mai în siguranță dacă ar vorbi public decât dacă ar vorbi în secret. Eforturile noastre s-au dovedit inutile. Zidul acesta al fricii, împotriva căruia trebuia să luptăm, a fost probabil cea mai mare problemă".
Surse la vedere
Raportul a fost prezentat jurnaliștilor și activiștilor la sediul central din Moscova al partidului politic RPR Parnas, co-fondat de Nemțov.
O bună parte din material se bazează pe surse la vedere, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte opt rapoarte anterioare publicate de Nemțov pe alte teme, cum ar fi corupția sau Olimpiada de Iarnă de la Soci.
Activiști ai opoziției și jurnaliști ruși binecunoscuți au fost rugați să contribuie la raport, printre aceștia numărându-se Ilia Barabanov, de la Kommersant", care a transmis pe larg relatări din estul Ucrainei, și Lev Șolsberg, membru al partidului liberal Iabloko din orașul Pskov, aflat în vestul Rusiei.
Șlosberg a fost bătut bestial de bărbați necunoscuți după ce a făcut dezvăluiri despre funeraliile secrete a doi soldați căzuți în luptele din Ucraina.
Iașin spune că el și prietenii lui au plătit pentru un tiraj preliminar de 3.000 de exemplare, iar textul va fi postat și prin internet. El intenționează să strângă bani pentru a primă ediție de masă care ar urma să apară spre sfârșitul lunii, deși, din experiențele trecute, difuzarea raportului lui Nemțov s-ar putea dovedi dificilă.
"Ne confruntăm deja cu mari probleme", spune Iașin. "Se fac presiuni aspra tipografiilor, așa că, în mai, editarea la scară mare va fi o adevărată operațiune specială. Avem experiență în acest sens, și Boris Nemțov avea, dar cred că vom depăși problemele".
În anul 2010, poliția a rechiziționat o mașină care avea la bord 100.000 de exemplare dintr-un raport al lui Nemțov scris în colaborare pe tema escaladării corupței în primi zee ani ai guvernării lui Putin. Pagina web a raportului a fost și ea ținta atacurilor cibernetice.
Asasinarea lui Nemțov, pe data de 27 februarie, a provocat o mare durere, mai ales la Moscova, unde mormane de flori și de fotografii încă mai zac în locul unde a fost omorât.
Totuși, în general, sondajele de opinie relevă că majoritatea rușilor sprijină politica lui Putin din Ucraina. Cu toate acestea, Iașin este convins că raportul va face valuri.
"Judecând după câte piedici ni se pun pentre editarea acestui mic tiraj, cred că evenimentul va avea o rezonanță destul de mare", spune el. "Ne dăm seama că lovim acolo unde doare mai tare".
Scopul raportului este "respingerea minciunii". "Ei spun că nu există trupe rusești (în Ucraina)", afirmă Iașin. "Dar noi spunem că sunt. Pentru Putin, e dureros să fie prins cu minciuna".
THE GUARDIAN, articol de Tom Balmforth
Traducerea: Alexandru Danga