Cum pot fi verificate certificatele COVID-19. Recomandarea Guvernului pentru agenții economici

  • 25 Ianuarie 2022 14:08
Cum pot fi verificate certificatele COVID-19. Recomandarea Guvernului pentru agenții economici

Guvernul a publicat mai multe instrucțiuni privind modul cum agenții economici pot să verifice validitatea certificatelor COVID-19 prin intermediul platformei guvernamentale certificate-covid.gov.md. Măsura este în contextul deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică privind permiterea accesului clienților în spațiile comerciale, de deservire și agrement doar cu prezentarea certificatului COVID, transmite Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, pentru verificarea actului prezentat de clienți, reprezentanții agentului economic trebuie să acceseze pagina https://certificate-covid.gov.md/, rubrica ”Verifică certificat”. În scopul combaterii răspândirii infecției COVID-19 pe teritoriul țării noastre, Guvernul vine cu un apel către agenții economici să asigure respectarea acestei prevederi, prin utilizarea mecanismului existent, care este funcțional din luna octombrie 2021.

Platforma permite verificarea și validarea certificatelor digitale UE privind COVID, generate atât în Republica Moldova, cât și în celelalte state interconectate la sistemul informatic european. Pentru a echivala certificatul COVID, eliberat de sistemul electronic național cu cel emis în țările Uniunii Europene, autoritățile Republicii Moldova au ajustat structura codului QR conform standardelor UE. Astfel, toți deținătorii certificatelor COVID emise de sistemul național până la data de 16 noiembrie 2021, trebuie să descarce documentul în mod repetat de pe pagina https://certificate-covid.gov.md/ pentru a obține varianta omologată și acceptată de autoritățile UE, inclusiv ale Republicii Moldova.

Pentru verificarea certificatelor nou descărcate, accesați https://certificate-covid.gov.md secțiunea ”Verifică certificat” sau oricare aplicație interconectată cu gateway-ul european. Aplicațiile poate fi descărcate gratuit din magazinul de aplicații Google Play sau App Store, pe un telefon mobil sau o tabletă.

Certificatul COVID-19 cuprinde trei tipuri distincte de certificate: certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Sat
18
Sun
16
Mon
13
Tue
17
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău