Cum ne afectează „Războiul gazelor” dintre Rusia și Ucraina

  • 27 Noiembrie 2015 19:11
Cum ne afectează „Războiul gazelor” dintre Rusia și Ucraina

Acum două zile Federația Rusă a oprit livrarea gazelor naturale către Ucraina.

Autoritățile de la Kiev susțin că, de fapt, ele au fost cele care au refuzat să mai cumpere gaz din Rusia. În ce măsură acest nou ”război al gazelor” ar putea afecta Republica Moldova, care este aproape integral dependentă de gazul rusesc?

Analiști economici de la Chișinău au amintit în acest context o situație similară, când Rusia a mai stopat livrarea gazelor naturale spre Ucraina. Atunci autoritățile ruse au oprit și tranzitul gazelor spre țările europene, dar și spre Republica Moldova, pentru că bănuiau că Ucraina ar fura gaze din conductae de tranzit.

„Ne afectează în cazul în care Ucraina neglijează interdicțiile Moscovei și folosește gaze. Rușii pot controla dacă Ucraina folosește gaze sau nu”, expertul Vlad Bercu.

Deocamdată, această măsură nu ne afectează, iar ultimele date arată că livrările de gaze spre Chișinău se fac în regim normal, a menționat expertul în domeniul energeticii, Ion Preașcă. Totuși, apare riscul unei crize de cărbuni, pentru că și livrarea cărbunilor spre Ucraina a fost oprită, a remarcat Ion Preașcă.

„Nu toți se alimentează cu gaze, adică se încălzesc cu gaze, alții folosesc cărbune și a fost o problemă majoră anul trecut. Anul acesta tot e posibil să apară, fiind că iarăși s-au stopat toate livrările din Donbas, din Rusia spre Ucraina și, posibil, și spre noi”, a constatat Ion Preașcă.

O altă problemă ar putea apărea ca urmare a amenințărilor Rusiei la adresa Turciei că va opri livrarea gazelor, ca urmare a doborârii unui avion rusesc de către forțele armate turce, a adăugat Ion Preașcă. El a amintit că cel mai mare volum de gaze ce tranzitează Republica Moldova este livrat de Rusia în Turcia, astfel încât MoldovaGaz ar putea înregistra pierderea unui venit considerabil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău