Cum milioanele de la Aeroport au „zburat” la administrația președinției Rusiei (Mold-Street)

  • 26 Ianuarie 2018 16:42
Cum milioanele de la Aeroport au „zburat” la administrația președinției Rusiei (Mold-Street)

În cei aproape șase ani de când în Republica Moldova se realizează parteneriate publice-private (PPP) au fost semnate în total 76 de contracte (nouă la nivel central și 67 la nivel local), de la medicină la utilități, evacuarea deșeurilor la aeroport, fiind asumate investiții de circa 9,6 miliarde lei. 

Cel mai ambițios și costisitor proiect de parteneriat public-privat este concesionarea pe 30 august 2013 a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), pentru o perioadă de 49 ani de societatea Avia Invest SRL. Valoarea investițiilor planificate - 244,2 milioane de euro și are ca obiectiv modernizarea serviciilor aeroportuare în trei etape, scrie Mold-Street.

Proiectul a fost promovat și aprobat în grabă de către Guvern în condiții de netransparență și fără a respecta condițiile legale, iar specialiștii Centrului Național Anticorupție (CNA) au avut doar două ore pentru a elabora un Raport de expertiză anticorupție (REA). 

CNA: “Urgența promovării proiectului denotă riscul desfășurării unei proceduri netransparente de selectare bazate pe criterii și condiții care nu sunt obiectiv justificate ci dictate de anumite interese de grup”.

Printre riscurile menționate de CNA sunt cel de prejudiciere a bugetului statului, or conform proiectului - riscurile aferente realizări concesiunii vor fi partajate între părțile contractante. În plus, proiectul nu făcea referire la datoriile și creanțele Aeroportului, deoarece acestea nu fac parte din obiectul concesiunii.

În patru ani au fost date în exploatare lucrări de 47,7 milioane euro

Cât despre îndeplinirea angajamentelor investiționale de către Avia Invest SRL, acestea potrivit Agenției Proprietății Publice sunt executate la timp și în volumele asumate. Astfel, pentru prima etapă, de la 30 august 2013 până pe 30 august 2015 au fost prevăzute investiții de 45,1 milioane euro, care urmau să fie direcționate în lucrări de extindere a terminalului, construcția parcării auto, modernizare pistei de decolare și a peronului, sistemului de iluminare, sistemului de drenaj etc.

Potrivit APP, Avia Invest a îndeplinit cu brio planul de investiții pentru prima etapă, iar Comisia de monitorizare a examinat și a acceptat investiții în valoare de 46,34 milioane euro, adică cu un milion de euro mai mult, decât s-a planificat. Grosul investițiilor de 33,56 milioane euro au fost efectuate în modernizarea pistei, iluminarea aerodromului etc. Alte 6,1 milioane euro au fost în reabilitarea și extinderea terminalului, iar 6,58 milioane euro în parcarea auto.

Cât despre investițiile efectuate în total cei patru ani de la startul parteneriatului, exministrul Economiei și Infrastructurii Octavian Calmâc, în prezent consilierul premierului Filip, spunea în noiembrie 2017, că o Comisie de monitorizare urmează încă să facă evaluările.

Anterior această Comisie a constatat că în total până pe 31 decembrie 2016 în Aeroport au fost efectuate investiții de 61,78 milioane de euro. În același timp valoarea lucrărilor date în exploatare în patru ani de PPP, până pe 25 august 2017 este estimată la doar 47,7 milioane euro.

Milioanele de la Aeroport au „zburat” la administrația președinției Rusiei

În același timp, pe parcursul perioadei de implementare a proiectului au existat mai multe suspiciuni privind sursa de finanțare a lucrărilor de modernizare, cât și asupra faptului că banii încasați de Avia Invest pentru diverse servicii aeroportuare sunt scoși din țară.

În martie 2015, Procuratura Anticorupție (ordonanța a fost semnată de procurora Adriana Bețișor), a inițiat o urmărire penală pe abuzul în serviciu, comis în anii 2013-2015, de conducerea Avia Invest SRL, care a provocat companiei prejudicii în proporții deosebit de mari.

Potrivit unui dosar examinat în aprilie 2016 de Judecătoria Buiucani din Chișinău, procurorii au depistat că factori de decizie de la Avia Invest SRL, „folosind situația de serviciu în interes material și personal (…), au transferat fictiv o parte din profitul întreprinderii companiilor afiliate, prin ce au cauzat daune în proporții deosebit de mari intereselor publice și/sau drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice și juridice”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău