Cum Marea Britanie luptă cu obezitatea: fără "junk food" în baruri, reclame doar seara și sesiuni de mers cu bicicleta prescrise de doctori

  • 27 Iulie 2020 15:04
Cum Marea Britanie luptă cu obezitatea: fără

Guvernul britanic a anunțat luni un plan național de luptă împotriva obezității, care include o serie de măsuri speciale - interzicerea vânzării alimentelor de tip "junk food" în baruri, caloriile vor fi detaliate în meniuri și rețete medicale vor putea fi eliberate pentru plimbări cu bicicleta -, după publicarea unui studiu care a evidențiat faptul că obezitatea reprezintă un factor agravant în cazul infectării cu noul coronavirus, informează AFP.

"Știm că obezitatea crește riscul de boli grave și de a muri de coronavirus, este deci vital să luăm măsuri pentru a îmbunătăți sănătatea națiunii noastre și pentru a proteja NHS (Serviciul național de sănătate publică)", a declarat luni ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, într-un comunicat, citat de DIGI24.ro.

Campania "O sănătate mai bună", lansată de autoritățile sanitare britanice, "îi va invita pe oameni să adopte un mod de viață mai sănătos și să piardă din greutate dacă au nevoie de acest lucru", au detaliat într-un comunicat reprezentanții ministerului citat, care vor să lupte astfel împotriva "acestei bombe cu efect întârziat care este obezitatea", informează Agerpres.

Printre măsurile anunțate luni figurează interdicția de difuzare la televiziune și pe internet a reclamelor la alimente nesănătoase înainte de ora locală 21:00, "când copiii sunt cel mai predispuși la expunere", precum și obligativitatea impusă restaurantelor și unităților de tip fast-food cu peste 250 de angajați să publice numărul de calorii ale preparatelor din meniurile lor.

Supermarketurile vor trebui să renunțe la promoțiile organizate pentru preparate "junk food" și vor fi vizate de "interdicția de a plasa acele produse alimentare în spații-cheie din magazinele lor, precum în fața caselor de marcat și a intrărilor".

Rețete medicale pentru plimbări pe bicicletă

În paralel cu extinderea ramurilor NHS consacrate pierderii în greutate, medicii generaliști britanici vor fi de asemenea încurajați "să prescrie exerciții fizice" pentru pacienții lor.

Potrivit unei surse de la Downing Street Nr. 10, citată de agenția britanică Press Association (PA), această măsură ar putea să ia forma unor proiecte-pilot în cartiere în care rezidenții au o sănătate precară, unde medicii vor putea "să prescrie sesiuni de mers cu bicicleta", care vor fi facilitate prin furnizare de echipamente și crearea unor piste separate.

Acest plan a fost făcut public după ce un studiu al PHE (Serviciul de sănătate publică din Anglia) a dezvăluit sâmbătă că persoanele obeze prezintă riscuri suplimentare de 40% de a muri din cauza noului coronavirus.

Inițiativa reprezintă o întoarcere la 180 de grade a poziției exprimate de prim-ministrul Boris Johnson, care, în trecut, s-a declarat împotriva "taxelor pe păcatele noastre" și unei abordări "materne" a statului. El însuși a trebuit să fie spitalizat în această primăvară la terapie intensivă după ce a contractat COVID-19 și a spus de mai multe ori că severitatea simptomelor sale a fost cauzată, printre altele, de faptul că este supraponderal.

"Să slăbești este greu, dar, cu câteva mici schimbări, vom putea cu toții să ne simțim mai subțiri și cu o sănătate mai bună", a declarat Boris Johnson, care consideră că noul program va permite oamenilor "să se protejeze de coronavirus" și "va scădea presiunea exercitată asupra NHS".

Guvernul britanic nu a furnizat detalii despre finanțarea planului de sănătate, însă cotidianul The Guardian a evaluat costul măsurilor incluse în acest proiect la 10 milioane de lire sterline (11 milioane de euro).

În Marea Britanie, aproape două treimi (63%) din totalul adulților depășesc greutatea corporală considerată sănătoasă, 35% dintre ei fiind supraponderali și 28% obezi, potrivit datelor guvernamentale. Un copil din trei din categoria de vârstă 10-11 ani este supraponderal sau obez în această țară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
4
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:5,14 m/s
Tue
5
Wed
6
Thu
7
Fri
10
Sat
3

Curs oficial BNM 01 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1120 -0.2306
USD 17.4385 -0.0161
RON 4.3302 -0.0482
UAH 0.6238 -0.0019
RUB 0.2332 -0.0036
Arhivă Radio Chișinău