Cum lucrează magazinele în week-end în mai multe țări europeni

  • 11 Noiembrie 2014 10:15
 Cum lucrează magazinele în week-end în mai multe țări europeni

În cele mai multe țări vest-europene restricțiile sunt severe în ceea ce privește programul de funcționare al magazinelor în zilele de duminică.

În Franța, de exemplu, a generat o amplă nemulțumire proiectul de lege privind relaxarea reglementării privind programul de duminică al magazinelor. În Elveția, cantoanele pot aproba anual cel mult patru duminici în care magazinele au program de funcționare, dar chiar și în aceste zile magazinele sunt deschise numai în marile gări, aeroporturi și benzinării. În Olanda, magazinele pot fi deschise duminică după-amiază, până la ora 20:00, de 12 ori pe an, cu excepția acelor zone ale orașelor care sunt vizitate de turiști, unde magazinele au program normal și în celelalte zile de duminică. În câteva orașe mai mari din Franța este permisă deschiderea magazinelor și duminică, dar angajații nu pot fi constrânși să meargă la lucru. În Italia, decizia privind programul de funcționare a magazinelor în zilele de duminică aparține fiecărei regiuni. În Spania, magazinele au voie să fie deschise duminica de 12 ori pe an, cu excepția magazinelor mici, care pot funcționa în fiecare duminică dimineață.

În Austria, magazinele sunt închise începând de sâmbătă de la ora 18:00 și până luni la ora 6:00 dimineața. În acest sens restricțiile sunt severe și în sudul Germaniei, unde decizia aparține landurilor. Astfel, în landul Brandenburg magazinele sunt deschise duminica de șase ori pe an, iar în landul Renania de Nord-Westfalia magazinle pot avea program de funcționare de 11 ori pe an, în ultima zi a săptămânii. În Bavaria, magazinele sunt deschise de luni până sâmbătă, până la ora 20:00, iar duminică sunt închise.

În Slovacia, Parlamentul a respins propunerea privind închiderea magazinelor în zilele de duminică și de sărbători, relatează Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău