Cum îmbunătățesc autoritățile locale viața cetățenilor

  • 15 Decembrie 2015 19:21
Cum îmbunătățesc autoritățile locale viața cetățenilor

Inițiative ale autorităților locale care au îmbunătățit viața cetățenilor prin proiecte de iluminare stradală, de salubrizare sau de organizare a unor festivaluri ce le promovează produsele tradiționale au fost premiate de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”.În orașul Cimișlia, deja al doilea an, autoritățile locale reușesc să salubrizeze…

Inițiative ale autorităților locale care au îmbunătățit viața cetățenilor prin proiecte de iluminare stradală, de salubrizare sau de organizare a unor festivaluri ce le promovează produsele tradiționale au fost premiate de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”.

În orașul Cimișlia, deja al doilea an, autoritățile locale reușesc să salubrizeze localitatea din banii adunați pentru taxa locală. Deși întâmpină rezistență din partea unor cetățeni din familii mai sărace care nu reușesc să achite taxa lunară de 11 lei pentru evacuarea deșeurilor, autoritățile spun că mențin orașul curat.

„A fost destul de complicat pentru că am făcut-o fără nici un sprijin din partea nimănui, nici a autorităților raionale, nici regionale. Totul s-a făcut pe bani proprii. Mai este și momentul psihologic  pentru că toți sunt deprinși să nu plătească pentru gunoi. Foarte mulți nu-și închipuie că trebuie de plătit pentru evacuarea deșeurilor”, a constatat primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu.

Localitatea Peresecina din raionul Orhei a fost premiată pentru modalitatea operativă și eficientă de informare a locuitorilor despre deciziile primăriei și ale consiliului prin postul local de radio. De asemenea, autoritățile de acolo au reușit să ilumineze mai multe străzi și să colecteze deșeurile prin accesarea mai multor granturi, dar și din banii de la bugetul local, a subliniat primarul satului, Nicolae Buzu.

„Ca și într-o gospodărie, acasă, depinde de sârguință și de stilul de administrare a gospodarului. Omul care știe a administra ceva, găsește cum să facă, e un talent și acesta”, a mărturisit Nicolae Buzu.

La Vinogradovca, în raionul Taraclia, primăria a reușit să construiască un drum spre grădiniță și să câștige un proiect de amenajare a unei săli de sport pentru copiii cu dizabilități, la care au contribuit și localnicii. Primarul localității, Tatiana Țurcan, spune că în condițiile bugetelor mici pe care le au satele, pentru dezvoltarea lor este necesară atragerea altor surse financiare.

„Proiectele sunt unica salvare. Noi, primarii, recent am trecut bugetul prin consilii, bugetul care ne ajunge pentru funcționare, dar pentru investiții n-avem nici un bănuț. Dacă nu lucrăm cu proiectele, o să stagnăm”, a declarat Tatiana Țurcan.

Programul bunelor practici ale autorităților locale este la a 10-a ediție, fiind un proiect al Consiliului Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”. Anul acesta la programul respectiv au participat 50 de localități, dintre care una din România și una din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău