Cum explică Vadim Ceban, directorul Moldovagaz, solicitarea trimisă către ANRE de majorare a tarifelor la gaz

  • 04 Iulie 2022 11:08
Cum explică Vadim Ceban, directorul Moldovagaz, solicitarea trimisă către ANRE de majorare a tarifelor la gaz

Într-o postare pe Telegram, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, scrie că „unul din motivele pentru care compania Moldovagaz a solicitat de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să majoreze din nou tariful la gaz este faptul că prețul actual de achiziție a o mie de metri cubi de gaz este cu 284 de dolari mai mic decât cel stabilit pentru luna iulie”

Vadim Ceban a precizat că prețul de achiziție de astăzi inclus în tarif este este cu 284 de dolari mai mic decât prețul de achiziție pentru luna iulie pentru același volum.

„Pe pagina sa de Telegram, șeful întreprinderii a venit cu următorul mesaj: „Situația este de așa natură încât prețul de achiziție de astăzi inclus în tarif, 696 de dolari pentru o mie de metri cubi, este cu 284 de dolari mai mic decât prețul de achiziție pentru luna iulie, 980 de dolari, pentru același volum. Dacă înmulțim cu volumul consumului de gaze în iulie, care este de 26 de milioane de metri cubi, atunci diferența va fi de peste șapte milioane de dolari”, a scris Vadim Ceban.

Șeful de la Moldovagaz a menționat că societatea pe acțiuni este obligată să efectueze cheltuieli fixe pentru întreținerea infrastructurii de transport și distribuție a gazelor naturale.

„Pentru luna iulie, această sumă a cheltuielilor va fi de la 120 la 140 de milioane de lei. Toate aceste sume sunt aprobate de ANRE în cadrul tarifelor actuale. Ținând cont de faptul că la data de 1 iulie curent, soldul conturilor companiei era de doar 14 milioane de lei, ținând cont de prioritatea de plată a obligațiilor de achiziție de gaze naturale până la data de 20 iulie curent, putem concluziona cu siguranță că nu toate cheltuielile a societății va fi finanțat integral”, a precizat Vadim Ceban. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău