Cum explică Igor Dodon faptul că l-a felicitat pe Aleksandr Lukașenko, considerat „ultimul dictator al Europei”

  • 14 August 2020 13:12
Cum explică Igor Dodon faptul că l-a felicitat pe Aleksandr Lukașenko, considerat „ultimul dictator al Europei”

Igor Dodon a venit cu o reacție în care explică de ce a felicitat câștigătorul declarat al alegerilor prezidențiale din Belarus, Aleksandr Lukașenko, care se află, de altfel, la cârma țării de 26 de ani, fiind considerat „ultimul dictator al Europei”, informează TVR MOLDOVA.

Potrivit sursei citate, Igor Dodon spune că unii spun bravo că a transmis felicitări, alții spun că e rău, însă astfel prevede protocolul.

 „Noi avem relații de prietenie, avem parteneriate bune, fostul șef al statului (Vladimir Voronin) i-a acordat lui Lukașenko „Ordinul Republicii”. El a ajutat țara noastră, avem multe întreprinderimixte, iar acolo Comisia Electorală a recunoscut alegerile. Ce trebuie să facă liderul țării? Desigur că trebuie să transmită felicitări, să ureze succes”, a declarat șeful statului într-un video pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon spune că violențele din Belarus sunt „treburile interne” ale țării, iar Republica Moldova se descurcă mai prost decât Belarus, după destrămarea URSS.

„Ceea ce se întâmplă acum acolo, sunt treburile lor interne. Sigur că mie tot multe lucruri nu îmi plac. Mi-aș dori să nu fie aceste ciocniri, nicăieri, în nicio țară, nici la noi, nici la ei. Desigur că este foarte rău, însă atunci când eu îmi amintesc despre Belarus, și compar cu țara noastră, ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani după destrămarea URSS, mie mi-i jale de Republica Moldova și cetățenii noștri. Belarușii arată mult mai bine și nu vorbim de Lukașenko”.

Amintim că, în urma alegerilor prezidențiale din Belarus, Alexandr Lukașenko, aflat la conducere de 26 de ani în Belarus, a fost declarat câștigător, cu peste 80% din sufragii. În urma acestor rezultate anunțate, numeroase proteste masive au fost organizate în mai multe orașe, cetățenii contestând legalitatea alegerilor. Sute de cetățeni au fost arestați, iar un protestatar a decedat. În mediul online au apărut zeci de imagini video în care trupele speciale ale ministerului de interne, „OMON”, sunt surprinse în timp ce bat, fără motiv, cetățeni care protestează pașnic sau pur și simplu merg pe stradă.

Principalul contracandidat al lui Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia a mers luni la CEC să depună o plângere, însă după aceasta nu a mai fost văzută. A doua zi dimineață, s-a anunțat că Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania. Marți, într-un video, aceasta apare citind de pe foaie un mesaj, în care îndeamnă cetățenii să renunțe la proteste. Ulterior, în spațiul public au apărut imagini care ar demonstra că video a fost făcut în biroul președintelui CEC din Belarus.

De asemenea, alegerile din Belarus nu au fost recunoscute la nivel internațional. Uniunea Europeană a avertizat, marți, că scrutinul prezidențial nu a fost "nici liber, nici echitabil" și ar putea impune sancțiuni Administrației din Belarus.

Deși o mare parte a cetățenilor Republicii Belarus contestă rezultatele alegerilor de duminică, iar liderii europeni au cerut numărarea exactă a voturilor, președintele Igor Dodon s-a grăbit să-i adreseze omologului său de la Minsk un mesaj de felicitare.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău