Cum diminuăm pierderile și reducem costurile pentru încălzire cu peste 30%

  • 02 Martie 2021 11:18
Cum diminuăm pierderile și reducem costurile pentru încălzire cu peste 30%

Peste 35 la sută din căldura din locuințe se pierde prin zonele neizolate sau izolate ineficient, spun specialiștii în energetică. Imaginile surprinse de camera de termoviziune la un bloc vechi, neizolat termic, din strada Andrei Doga, ce beneficiază de un sistem de încălzire cu repartizarea căldurii pe verticală, și altul nou, izolat termic, din str. Mircea cel Bătrân, care beneficiază de încălzire centralizată autonomă, demonstrează diferența uriașă dintre pierderile de căldură, la aceleași valori de temperatură ale aerului exterior, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al SA „Termoelectrica”.

„Cu ajutorul acestei camere, noi putem observa ceea ce nu putem observa
cu ochiul liber. Noi acum putem verifica orice punct al blocului pentru a depista unde sunt pierderi de energie termică”, a spus Iurie Iancoschi, inginer, Sectorul Diagnostic, „Termoelectrica”.

.„Prelucrând imaginile acestui bloc locativ de tip nou, observăm că temperaturile sunt omogene, iar pierderile de căldură nu sunt sau sunt minime. Pe imaginea dată (blocul vechi) putem observa pierderile în anumite locuri, ferestrele vechi, pereții exteriori ai blocului”, a detaliat Iurie Iancoschi.

Potrivit lui Victor Puiu, director comercial „Termoelectrica”, de cele mai dese ori pierderile de căldură au loc prin pereții blocurilor, prin acoperișuri, geamuri sau uși care nu asigură izolarea termică necesară. Totodată, o problemă majoră o constituie și sistemul intrabloc, care este unul uzat, vechi și nu este izolat eficient prin locurile de uz comun. Risipa de căldură poate fi diminuată dacă este efectuată termoizolarea pereților exteriori, a podelelor, a tavanelor, dar și schimbarea geamurilor și a ușilor ineficiente energetic. În așa mod va crește capacitatea de reținere a căldurii în clădire, micșorându-se, totodată, consumul de energie termică.

„Obligatoriu să schimbăm țevile intrabloc, să trecem la distribuția pe orizontală, care asigură distribuirea mai eficientă pe tot blocul, există contor separat, fiecare persoană are posibilitate să-și regleze consumul de energie termică să deconecteze/conecteze când vrea, nu depinde de vecini, de voința gestionarului fondului locativ. Totodată, un lucru importante este faptul că achită ceea ce consumă, având contor propriu”, a precizat Victor Puiu, director comercial „Termoelectrica”.

Potrivit responsabililor de la întreprindere, din practică, consumatorii care au întreprins acești pași de eficiență energetică și-au diminuat facturile la încălzire cu 30-50%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău