Cum deosebim laptele adevărat de cel „mort” și cum să citim corect componența produsului
-
03 Februarie 2018 09:31
Laptele de pe rafturile magazinelor din țară nu este, nici pe aproape, un produs care să conțină cantitatea necesară de grăsime animalieră. Autoritățile știu că laptele conține mai multe grăsimi vegetale decât norma admisă, producătorii știu, dar lucrurile nu se schimbă, pentru că, spun specialiștii, în Moldova se consumă mai mult lapte, decât se produce, potrivit Sănătate INFO.
Centrul de Metrologie Aplicată și Certificată (CMAC), a publicat rezultatele expertizei produselor lactate comercializate în Republica Moldova, a scris astăzi Mold Street. Expertiza a fost realizată doar în ceea ce privește grăsimile vegetale. Pentru analiză au fost selectate 126 de tipuri de produse lactate autohtone sau de import, care au fost procurate în perioada septembrie-noiembrie 2017, din diferite magazine.
Conform metodei aprobate, grăsimea vegetală nu ar trebui să depășească 5% din cantitatea totală de grăsimi, însă, în unele cazuri aceasta depășea 90%. Cele mai multe produse lactate care depășeau limita indicată aparțineau unei singure companii.
„Noi acest studiu l-am discutat la ANSA. Din păcate, la noi în Moldova se consumă mai mult lapte, decât se produce și, respectiv, este o insuficiență foarte mare de grăsime animalieră. În consecință, se importă foarte multe cantități de grăsime vegetală hidrogenată care au rolul de a crea impresia că produsele corespund la cantitatea de grăsime. De exemplu, untul poate avea 82% de grăsime, dar, din păcate, doar jumătate din totalul indicat de grăsime este grăsime bună, iar restul este hidrogenată. Pur și simplu, la noi pe piață nu există atâta grăsime animalieră de care au nevoie producătorii pentru un produs calitativ”, spune medicul nutriționist, Sergiu Munteanu.
Mai multe, pe Sănătate INFO