Cum comentează experții decizia Blocului ACUM de a nu participa la discuțiile lansate de Igor Dodon

  • 01 Aprilie 2019 15:57
Cum comentează experții decizia Blocului ACUM de a nu participa la discuțiile lansate de Igor Dodon

Decizia Blocului ACUM de a nu participa la discuțiile dintre liderii partidelor parlamentare, lansate de președintele Igor Dodon, este comentată diferit de experți. În timp ce unii o consideră o poziție greșită, alții sunt de părere că democrații și socialiștii sunt deja în negocieri, urmând doar ca acestea să fie oficializate.

Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor poartă discuții în culise în vederea formării unei coaliții de guvernare și, cel mai probabil, întrevederea lansată la inițiativa șefului statului va reprezenta oficializarea înțelegerii între cele două partide, susține analistul politic Ion Tăbârță. În opinia sa, acesta ar putea fi motivul de ce Blocul ACUM refuză să participe la întrevedere.

Toate aceste discuții publice, toate aceste aspecte procedurale vin doar să oficializeze procesul. De aceea ei cumva mâine vor consfinți în public anumite înțelegeri convenite în culise. Și acesta ar putea fi motivul din ce cauză blocul ACUM nu participă la negocieri, a spus Ion Tăbârță.

Pe de altă parte, observatorul politic Nicolae Negru critică poziția abordată de Blocul ACUM de a nu participa la discuții, din moment ce a anunțat că vrea să preia guvernarea. Nicolae Negru este de părere că discuțiile de la președinție dintre PDM și PSRM nu se vor solda cu vreo decizie, în condițiile în care ambele partide se pregătesc de alegerile locale, iar o coalizare dintre ele le-ar afecta imaginea.

”Nu cred că ne putem aștepta la rezultate spectaculoase după această întâlnire. Probabil se va face o constatare că s-au întâlnit, dar în viitoarele săptămâni nu văd o schimbare de atitudine, pentru că ambelor partide le-ar dăuna, în ochii electoratului lor, inițierea unei colaborări oficiale”, a menționat Nicolae Negru.

Amintim că liderii celor trei partide parlamentare au avut întrevederi separate cu Igor Dodon la începutul săptămânii trecute. Atunci, reprezentanții PSRM și PDM s-au declarat deschiși pentru dialog, în vederea creării unei alianțe majoritare. Blocul ACUM care anunțase încă imediat după alegeri că nu va discuta cu actualele partide parlamentare, a propus formarea unui Guvern minoritar, condus de Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău