Cum au reușit bulgarii să-i impoziteze pe maneliști

  • 10 August 2017 08:37
Cum au reușit bulgarii să-i impoziteze pe maneliști

Au la vedere case și mașini de lux, dar la Fisc declară venituri minime sau deloc. Cântă la nunți, botezuri și alte evenimente unde plouă cu bani peste ei, și nu-i taxează nimeni pentru că nu e nimeni preocupat de asta. Așa crede analistul financiar Gabriel Biriș, invitatul emisiunii „În fața ta”. El a povestit cum a reușit șeful Fiscului de la Sofia să crească gradul de colectare al impozitelor datorate de artiști.

„Să vă spun cum au făcut. Acum câțiva ani de zile am avut un seminar organizat într-un club de fiscaliști din care sunt membru, la Sofia. Invitat a fost șeful Fiscului din Bulgaria. Și l-am întrebat: Cum ați făcut? Că știam că au rezolvat problema. Da, foarte simplu. Ne-am pregătit. Am avut niște oameni care i-au sunat pe artiști sau pe agenții lor să programeze nunți. Am văzut cât sunt de încărcați. Am văzut cât cer. Am trimis niște oameni la nunți. Am văzut cât (li se dă – n.r.). Am estimat. După care ne-am dus cu temele făcute și-am stat de vorbă cu ei. Și le-am spus așa: 'Mă, băieți, avem două posibilități. Amândouă se termină cu „plătiți”. Deci, nu există, plătiți oricum. Prima posibilitate - nu plătiți de bunăvoie, trecem prin tribunale, mai faceți și închisoare, vă luăm oricum banii pentru evaziune. A doua posibilitate - declarați de bunăvoie, mai ieșiți și public, vă puneți cenușă în cap, spuneți tuturor cât de important este să se plătească impozite și taxe, că din bănuții ăștia se plătește școala copilașilor și pensia părinților și vă lăsăm doar să plătiți'. Și au rezolvat-o”, a povestit Gabriel Biriș, într-o emisiune la Digi24.

Întrebat de ce nu s-a întâmplat așa și în România, el a spus că lucrurile ar fi foarte simple, dar „trebuie să și vrei”. Soluția e simplă, inclusiv în cazul suspiciunilor de corupție, a arătat Biriș: controalele indirecte, după principiul „follow the money” (ia urma banilor – n.r.).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău