Cum au reacționat rușii și ucrainenii după anunțul demisiei lui Boris Johnson

  • 07 Iulie 2022 17:08
Cum au reacționat rușii și ucrainenii după anunțul demisiei lui Boris Johnson

Rusia a salutat joi, cu ironie, demisia premierului britanic Boris Johnson, căruia în schimb Ucraina i-a mulțumit pentru sprijinul primit de când a început invazia rusă în februarie, relatează agențiile DPA și Reuters.

Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a scris pe Telegram după anunțul demisiei lui Johnson că ''cei mai buni prieteni'' ai Ucrainei pleacă și ''Victoria'' (Ucrainei) este în pericol'', scrie Agerpres.

Oficialul rus a făcut în acest mod aluzie la o declarație a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care l-a descris pe Boris Johnson un ''mare prieten'' al Ucrainei, declarație făcută în timpul unei vizite efectuate de Johnson la Kiev luna trecută.

Demisia lui Johnson este ''rezultatul firesc al imprudenței britanice și al politicii de rigolă. Mai ales la nivel internațional'', mai crede Medvedev.

''Clovnul pleacă'', a reacționat la rândul său Viaceslav Volodin, președintele camerei inferioare a parlamentului rus.

Premierul Boris Johnson, care și-a anunțat joi demisia după ce a rezistat mult timp în fața scandalurilor și contestatarilor din propriul său partid conservator, s-a evidențiat printre cei mai înfocați susținători ai Kievului de când Rusia a declanșat agresiunea militară împotriva Ucrainei pe 24 februarie, Marea Britanie oferind de atunci armatei ucrainene cantități substanțiale de armament.

Prin urmare, după anunțul demisiei lui Johnson, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleak, i-a adresat premierului britanic mulțumiri pentru că a fost în prima linie a susținătorilor Ucrainei în fața invaziei ruse.

''Mulțumim, Boris Johnson, pentru a fi înțeles amenințarea monstrului rus și pentru a fi fost mereu în avangarda susținerii Ucrainei'', precum și pentru ''asumarea responsabilităților în momentele cele mai dificile'', a scris oficialul ucrainean pe Twitter.

Ucrainenii încă sperau miercuri că Boris Johnson, pe care-l alintă cu numele de 'Borys Johnsoniuk', mai putea să rămână la putere, notează Reuters într-un reportaj. El apare la Kiev în picturi stradale și i s-a dedicat o expoziție, iar numele său a fost dat mai multor străzi ucrainene și unei prăjituri cremoase cu un topping de înghețată ce seamănă cu părul său blond dezordonat.

''Nu vrem să-l pierdem, pentru el chiar ne ajută. E drăguț'', spunea tânăra actriță ucraineană Kateryna Chikina despre acum demisionarul premier britanic.

La Muzeul de Istorie din Kiev, două portrete ale lui Johnson în spatele unor panouri de sticlă atrag vizitatorii. ''El este un magnet de marketing, pentru că Boris Johnson este extrem de popular printre ucraineni. Trecătorii, când îi văd portretul în geam, îl recunosc și intră înăuntru și întreabă despre expoziție'', spune un angajat al muzeului.

În interiorul acestui muzeu se regăsesc și alte portrete ale lui Johnson, precum și unul al reginei Elisabeta și un altul al președintelui american Joe Biden, alături de cele ale unor soldați ucraineni și comandanți cunoscuți în imagini care ilustrează eroii Ucrainei.

Un patron al unui bar din Kiev îi promite în acest timp premierului britanic demisionar că dacă vine acolo va fi servit gratis: ''Îl vom servi cu orice, gratis, pentru că el chiar a ajutat țara noastră, și încă ne ajută. Am putea spune că este sufletul Ucrainei''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău