Cum au reacționat politicienii danezi, după ce Donald Trump ar fi spus că vrea să cumpere Groenlanda: Este dovada finală că a înnebunit

  • 16 August 2019 14:00
Cum au reacționat politicienii danezi, după ce Donald Trump ar fi spus că vrea să cumpere Groenlanda: Este dovada finală că a înnebunit

O serie de politicieni danezi și-au manifestat dezaprobarea față de ideea că SUA ar putea cumpăra Groenlanda, după ce publicația The Wall Street Journal a relatat că președintele american Donald Trump a sugerat în discuții private că ar fi interesat să achiziționeze insula arctică, citat de MEDIAFAX.ro

Martin Lidegaard, fost ministru de Externe și un lider al Partidului Social Liberal, a calificat ideea drept o "propunere grotescă", fără vreun fundament real, relatează agenția de știri Reuters.

"Vorbim despre oameni reali și nu putem vinde Groenlanda ca o veche putere tradițională", a adăugat Lidegaard.Lars Lokke Rasmussen.

"Dacă chiar îi trece prin cap asta, atunci aceasta este dovada finală că a înnebunit", a declarat Soren Espersen, purtătorul de cuvânt pentru politică externă al Partidului Popular Danez.

"Gândul că Danemarca ar putea vinde Statelor Unite 50.000 de cetățeni este complet ridicol", a adăugat politicianul danez.

"Trebuie să fie o glumă de ziua păcălelilor … dar cu totul în afara sezonului", a afirmat fostul premier danez Lars Lokke Rasmussen.

Președintele SUA, Donald Trump, a sugerat, în discuțiile cu consilierii săi, că ar putea cumpăra insula Groenlanda, teritoriu autonom danez, dar nu este clar cât de serioasă este ideea liderului de la Casa Albă, a relatat joi publicația The Wall Street Journal, citând surse familiare cu discuțiile.

Cu o populație de 56,000 de locuitori, Groenlanda face parte din Danemarca, având o largă autonomie internă, însă Copenhaga decide asupra chestiunilor de securitate și politică externă. În urma unui referendum în 1982, locuitorii insulei au decis retragerea din Uniunea Europeană.

Oficialii americani consideră că Groenlanda are o mare importanță pentru securitatea Statelor Unite. Un tratat defensiv între Copenhaga și Washington, încheiat în urmă cu mai multe decenii, conferă forțelor armate ale SUA drepturi aproape nelimitate în Groenlanda, unde se află cea mai nordică bază militară americană, Thule Air Base. Aflată la aproximativ 750 de mile (1200 de kilometri) nord de Cercul polar arctic, baza include o stație radar ce face parte din sistemul american de avertizare timpurie pentru amenințări balistice. De asemenea, baza este folosită de Comandamentul Spațial din cadrul Forțelor aeriene SUA, cât și de Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD).

Sursa:Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău