Cum arată tabăra de refugiați construită de România la granița cu Serbia (VIDEO)

  • 22 Septembrie 2015 11:05
Cum arată tabăra de refugiați construită de România la granița cu Serbia (VIDEO)

Primele 50 de corturi din tabăra de refugiați aflată la 300 de metri de granița cu Serbia, în satul Lunga, care aparține comunei timișene Comloșu Mare, au fost ridicate duminică, 20 septembrie.

Aceastea vor avea posibilitatea, la final, să adăpostească circa 500 de migranți, iar la Moravița se ridică a doua tabără.

 Localitatea Lunga, din județul Timiș, aparține comunei Comloșu Mare, unde în noiembrie 2014 a fost deschis un punct de trecere a frontierei spre Serbia, localitatea Nakovo fiind prima după vamă, în țara vecină, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul comunei Comloșu Mare, Ovidiu Ștefănescu a declarat corespondentului MEDIAFAX că în localitatea Lunga are loc "un exercițiu, o simulare", pe durata a trei zile.

"Se testează reacția organelor statului de a interveni în criza refuguaților. După trei zile, corturile vor fi demontate și duse înapoi. Am pus la dispoziția Ministerului Afecerilor Interne un teren de 1,5 hectare aflat la 300 de metri de vamă. Cei de la armată, jandarmii și pompierii sunt cei care le ridică”, a declarat primarul Ovidiu Ștefănescu.

Potrivit unor surse locale, la Lunga, localitate aflată la 60 de kilometri de Timișoara, au fost ridicate 50 de corturi până acum și se lucrează la ridicarea altor aproximativ o sută de corturi. Ele vor putea adăposti circa 500 de migranți care ar putea trece frontiera cu Serbia, înspre România.

De asemenea, vor fi și corturi care vor fi transformate în sală de mese, respectiv spălător. Au fost duse, la Lunga și un generator de curent, toalete ecologice, precum și un rezervor cu apă.

La rândul său, primarul localității Moravița din județul Timiș, Ion Fiștea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că duminică a pus la dispoziția Ministerului Afacerilor Interne un teren de opt hectare pe care urmează să fie ridicată o tabără pentru refugiați, în cadrul unui exercițiu de simulare.

 ”Mâine sau poimâine (luni sau marți - n.r.) va începe exercițiul de simulare la Moravița. Urmează ca pe terenul pe care l-am pus la dispoziție, de opt hectare, să fie ridicate mai multe corturi. Deocamdată, au fost ridicate doar trei corturi mici în care sunt centrele de preluare. Urmează să se ridice și corturi mari, pentru cazare temporară. Terenul de opt hectare se află la ieșire din Moravița, spre vamă. L-am curățat pentru că a fost pășune, apoi l-am pus la dispoziția ministerului”, a declarat Ion Fiștea.

Pe raza localității Moravița, aflată la 60 de kilometri de Timișoara, se află o vamă spre Serbia, cea mai importantă din Timiș spre această țară. Prima localitate din Serbia, după vamă, este Vârșeț.

Întreaga operațiune este coordonată de un secretar de stat din cadrul MAI. De altfel, prefectul județului Timiș, Eugen Dogariu a declarat că singura instituție abilitată să comunice ce se întâmplă în aceste tabere este MAI.

Între timp, traficul prin cele două vămi spre Serbia se desfășoară în condiții normale. Poliția de frontieră și-a suplimentat patrulele, iar elicoptere ale MAI survolează zona.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că o tabără temporară pentru refugiați a fost amplasată în apropierea localității Lunga, iar o alta urmează să fie amplasată în zona Stamora Moravița, în județul Timiș. Potrivit unui comunicat al MAI, sub coordonarea viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, la sediul ministerului a avut loc o ședință de evaluare a exercițiului care a început sâmbătă, la frontiera cu Serbia, și a situației din zonă raportat la fluxul de refugiați.

 "Chiar dacă România nu se confruntă cu o presiune migraționistă, aceste acțiuni sunt necesare pentru testarea capacităților noastre de reacție la dinamica din regiune”, declara Oprea.

Printre activitățile desfășurate în cadrul acestui exercițiu de testare a capacităților operaționale este inclusă și organizarea de tabere temporare pentru preluarea persoanelor care ar solicita o formă de protecție în România.

În taberele din apropierea localității Lunga și din zona Stamora Moravița sunt verificate resursele și capabilitățile necesare desfășurării activităților specifice la frontieră, respectiv trierea, înregistrarea, amprentarea și identificarea cetățenilor străini, precum și a procedurilor care se aplică în astfel de situații.

Activitățile care se derulează la frontiera cu Serbia sunt măsuri cu caracter preventiv, a precizat MAI.

Sursa: mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău