Cum arată moldovenii în fișele doctorilor (Adevărul)

  • 17 Decembrie 2013 10:20
Cum arată moldovenii în fișele doctorilor (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 17 DECEMBRIE

Jurnal de Chișinău, care face o analiză a congresului PLR, observă că retorica liberal-reformatorilor se axează pe ideea că ei au reușit să scoată Republica Moldova dintr-un impas politic, care s-ar fi soldat cu alegeri parlamentare anticipate și punerea în pericol a parcursului european. Potrivit sociologului Doru Petruți, citat de Jurnal, faptul că PLR a votat guvernul Leancă nu va aduce dividende politice noului partid, deoarece „acest lucru se uită repede”. Petruți afirmă că, dacă Ion Sturza, care a participat la Congres cu un discurs de susținere, se va găsi pe lista PLR la următoarele alegeri parlamentare, noul partid ar avea de câștigat. Ion Hadârcă spune însă că, deocamdată, fostul premier nu a luat o hotărâre cu privire la aderarea la PLR.

Jurnalul publică astăzi un interviu cu profesorul universitar Boris Vizer – singurul rămas în viață dintre cei care au participat la stabilirea datei instaurării puterii sovietice în Basarabia.

A început marea vânzare, titrează Timpul. Statul a vândut, luni, 16 decembrie, hotelul "Jolly Alon", "Carmez" și "Cereale Proiect". În total, au fost supuse privatizării 39 de societăți comerciale. Cumpărătorii valorilor mobiliare urmează să achite în bugetul de stat impozitul privat în mărime de 1% de la valoarea fiecărei tranzacții.

Adevărul descrie cum arată moldovenii în fișele doctorilor -  fumează și consumă alcool în exces, au o alimentație nesănătoasă și un mod de viață sedentar, nu se adresează la medici decât în ultimele faze ale bolii. Trei din zece moldovence sunt anemice fiindcă nu știu să se alimenteze corect. Potrivit cotidianului, Șefii de la Sănătate s-au angajat ca până în 2020 să schimbe această stare de fapt, conform Strategiei Naționale de Sănătate pentru următorii ani.

Ucraina între UE, SUA și Rusia – este titlul editorialului lui Igor Cașu din Adevărul. Putin a amenințat Ucraina cu blocarea tuturor importurilor dacă va semna Acordul de Asociere cu UE. Deja economia ucraineană a pierdut 16 miliarde de euro din cauza restricționării comerțului cu Rusia, sumă pe care rușii sunt de acord să o compenseze în timpul apropiat sub formă de împrumut în condiții favorabile. Între timp, Ianukovici a redus suma cerută de la UE în schimbul semnării Acordului de Asociere - de la 160 de miliarde de euro, cât invoca la Vilnius, la „doar“ 20 de miliarde. Comisia Europeană a respins însă aceste „condiții“. Totodata SUA nu pot să-i ajute pe ucraineni din cauza crizei economice, deficitului bugetar exorbitant, dar și nevoia păstrării unor relații bune cu Putin, a cărui concurs este strict necesar pentru gestionarea a două dintre cele mai complicate dosare internaționale la ora actuală: cel sirian și cel Iranian, conchide Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău