Cum ar putea provoca poluarea mediului o nouă migrație în masă a oamenilor. Decizie istorică luată de justiția din Franța

  • 17 Ianuarie 2021 13:13
Cum ar putea provoca poluarea mediului o nouă migrație în masă a oamenilor. Decizie istorică luată de justiția din Franța

Poluarea mediului înconjurător a fost pentru prima oară invocată într-o instanță din Europa pentru a împiedica deportarea unei persoane. Este vorba despre o decizie a unei curți de apel din Bordeaux, Franța, care a interzis deportarea în Bangladesh a unui bărbat de 40 de ani, bolnav de astm: un precedent care ar putea provoca în viitor migrații în masă ale oamenilor pe considerente legate de poluare sau condiții de mediu, informează The Guardian, preluat de Digi24.ro

Avocatul bărbatului din Bangladesh a atras atenția în instanță asupra riscului deteriorării stării de sănătate, care ar putea chiar provoca moartea prematură a clientului său astmatic, din cauza nivelului ridicat de poluare din țara sa, unul dintre cele mai mari din lume.

Pledoaria avocatului a convins instanța de apel din Bordeaux, care a anulat astfel un ordin de expulzare a bărbatului din Bangladesh.

„Legătura dintre migrație și degradarea mediului înconjurător e clară”, a declarat avocatul Sailesh Mehta, specializat în legislație de mediu.

În condițiile în care încălzirea globală face ca anumite zone de pe planetă să devină, practic, de nelocuit, migrația în masă va deveni noua realitate”, a adăugat Mehta.

Poluarea atmosferică și contaminarea apei nu țin seama de frontiere. Încă mai putem împiedica transformarea unei crize politice și umanitare într-una existențială. Dar liderii noștri politici trebuie să acționeze acum. 

Avocatul a mai adăugat: „Avem dreptul să respirăm aer curat. Guvernele și instanțele încep să recunoască acest drept fundamental al oamenilor. Dar problema nu e legată doar de Bangladesh și țările în curs de dezvoltare. 20.000 de persoane mor anual în Marea Britanie din cauza poluării atmosferice. Unul din patru decese din întreaga lume poate fi legat de poluare”.

Poluarea îi ucide în special pe cei săraci și vulnerabili 

David R. Boyd, raportor ONU în materie de drepturile omului și mediu înconjurător a declarat că poluarea aerului e responsabilă de 7 milioane de decese anuale în întreaga lume.

„Poluarea atmosferică reprezintă un dezastru sanitar global care nu beneficiază de atenția necesară deoarece majoritatea oamenilor care mor din astfel de cauze sunt săraci și vulnerabili”, a spus Boyd.

 

Conform Environmental Justice Foundation, la fiecare 1,3 secunde o persoană este forțată să-și părăsească locuința sau comunitatea din cauza crizei climatice. Milioane de astfel de migranți nu beneficiază de niciun fel de protecție legală.

Conform unei hotărâri luate anul trecut de către comisia pentru drepturile omului a ONU, statele nu pot deporta cetățeni în țările lor de orgine, dacă viața acestora e pusă în pericol, inclusiv din cauza crizei climatice.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău