Cum a schimbat moartea băiețelului sirian Aylan Kurdi o țară întreagă (FOTO)

  • 12 Octombrie 2015 13:05
Cum a schimbat moartea băiețelului sirian Aylan Kurdi o țară întreagă (FOTO)

A trecut mai bine de o lună de când lumea a văzut imaginea cu băiețelul sirian Aylan Kurdi găsit mort pe o plajă din Turcia, după ce familia sa a încercat să ajungă în Grecia, pentru ca ulterior să călătorească în Canada.

 Imaginea a impresionat o lume întreagă, însă în Canada a declanșat un val de simpatie pentru refugiați, mii de locuitori implicându-se cu adevărat pentru ca un număr cât mai mare de imigranți să fie primiți în această țară, informează CNN, citat de Mediafax.

Într-o țară cunoscută pentru generozitatea sa pentru imigranți și refugiați, moartea lui Aylan, precum și mamei acestuia și a fratelui său în vârstă de 4 ani - care au așteptat să le fie acordat azil în Canada - a fost o lovitură puternică.

Familia lui Aylan Kurdi a depus o cerere în vederea obținerii statutului de refugiați către autoritățile canadiene, dar aceasta a fost respinsă în iunie din cauza complicațiilor pe care le întâmpină cererile în Turcia, a explicat atunci Teema Kurdi, sora lui Abdullah, o rezidentă la Vancuver.

CNN scrie că povestea tragică a băiețelului Aylan Kurdi a învățat Canada că fiecare minut contează, fiecare zi, fiecare bucată de hârtie și că birocrația stă mizeria în care trăiesc refugiații sirieni și o viață nouă în Canada.

Dincolo de controversele care s-au creat în jurul acestui caz, Kate McNaughton este unul dintre miile de canadieni care susține că povestea tristă a lui Aylan Kurdi i-a transformat viața și a făcut-o să se gândească mult mai serios asupra problemei refugiaților. Femeia trăiește cu convingerea că tot ceea ce li se întâmplă refugiaților este din vina țărilor bine dezvoltate și că este de datoria ei să ajute fiecare refugiat care îi iese în cale cu mâncare și ceva bani.

 "Din fericire, acum avem șansa de a-i ajuta mult mai rapid decât o făceam în trecut, datorită sprijinului pe care Guvernul din Canada îl oferă", a declarat McNaughton, care în prezent este asistentă medicală și care a participat, alături de mii de canadieni, la un forum public organizat la sfârșitul lunii septembrie, la Ottawa, cu scopul de a găsi soluții pentru a-i ajuta pe refugiații sirieni veniți în Canada.

"Așteptăm încă mai multe informații cu privire la modul în care am putea accelera procesul", spune McNaughton. "Cred că va fi o luptă grea cu birocrația, dar sperăm că va duce la un rezultat bun", a concluzionat asistenta militantă.

Mii de canadieni, organizații de caritate din fiecare colț al țării sau grupuri religioase au venit cu oferte de sprijin și bani pentru refugiații sirieni.

"Înțelegerea crizei refugiaților, istoria refugiaților care vin în Canada și, în general, înțelegerea sentimentului de responsabilitate socială, asta trebuie să asimileze Canada, de aceea am venit aici", a declarat Van Andina Isschot, un alt participant la forum.

"Ne-am unit pentru a aduce oamenii împreună pentru că cetățenii vin la noi și spun: "Cum putem ajuta?", spune Jim Watson, primarul din Ottawa și organizatorul forumului public. "Ei doresc să ajute, ei vor să sponsorizeze o familie de refugiați care are nevoie de sprijin financiar".

"Am văzut o țară întreagă mobilizată, oraș după oraș, comunitate după comunitate, pentru a face într-adevăr tot ce putem sa-i ajutăm", a concluzionat Watson.

"Câteodată este nevoie doar de o imagine"

"Este cu siguranță un motiv de îngrijorare, pentru că sigur că aș vrea să facem mai mult", spune Jane Snider, un membru al Bisericii Ottawa. "Uneori este nevoie de doar de o imagine", a concluzionat Snider, făcand strictă referire la Aylan Kurdi.

Snider vede puterea imaginii Aylan ca un catalizator important pentru persoanele care doresc să susțină aducerea refugiaților sirieni în Canada, dar este realist cu privire la ceea ce este nevoie în termeni legali.

"Dincolo de sprijinul personal pentru familiile care vin în Canada, este nevoie de o mulțime de timp și efort pentru a intra în legalitate cu actele", spune Snider, adăugând că birocrația și toate formularele necesare pot fi descurajatoare.

Un exemplu elocvent în acest caz îl reprezintă Tima Kurdi, mătușa lui Aylan, care încercă de luni de zile să găsească o cale de a-și aduce legal familia în Canada.

Timpul este esențial

"Sincer, eu nu sunt sigură ce să spun. Am auzit de la soțul meu și prietenii mei vestea cum că în Canada se vor schimba regulile și acum va fi mai rapid și mai ușor de intrat în legalitate", a declarat pentru CNN Kurdi de Kurdistan.

Pe fondul presiunii publice ce a venit imediat după moartea Aylan, guvernul canadian a anunțat că va lua cu 1.000 mai mulți refugiați sirieni, și că se va încerca eficientizarea procesului de birocrație, dar și că se vor strânge donații de către Fondul de Ajutoare pentru Siria.

"Da, nepotul meu a schimbat lumea pentru politicieni, gândesc acum cu umanitate", a concluzionat Kurdi.

Imaginea cu Aylan, înecat în largul uneia dintre cele mai populare stațiuni balneare din Turcia, Bodrum, a devenit "virală" pe rețele de socializare și a crescut presiunea asupra liderilor europeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău