Cum a reacționat FMI la declarațiile lui Ion Chicu privind o eventuală pauză în relațiile cu instituția. Expert: O eventuală suspendare a relațiilor cu Fondul înseamnă automat și stoparea legăturilor cu toți creditorii occidentali
-
27 Noiembrie 2019 14:00
O eventuală întrerupere a relațiilor Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional, despre care a vorbit premierul Ion Chicu, ar însemna stoparea finanțărilor din partea tuturor partenerilor internaționali occidentali, atenționează experții. Iar Rusia, spre care pare să-și direcționeze așteptările noul Guvern de la Chișinău, nu are capacitățile financiare necesare pentru a sprijini Republica Moldova.
Premierul Ion Chicu a spus într-o emisiune la postul de televiziune N4 că nu exclude o pauză în relațiile cu FMI, după încheierea actualului program cu Fontul, în luna martie 2020. El susține că Guvernul său intenționează să facă investiții publice importante și dacă FMI nu va accepta proiectele sale, atunci vor fi întrerupte relațiile.
O eventuală suspendare a relațiilor cu FMI înseamnă automat și stoparea legăturilor cu toți creditorii occidentali și, respectiv, încetarea programelor financiare actuale, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic Sergiu Gaibu. Expertul susține că Rusia nu are capacitatea să înlocuiască sprijinul financiar pe care Republica Moldova îl primește din Vest.
Președintele Comisiei parlamentare pentru econome, buget și finanțe, deputatul PPDA Igor Munteanu a declarat pentru Cotidianul că actualul Guvern nu înțelege importanța relației cu Fondul Monetar Internațional, pe care fostul Executiv a reconstruit-o cu greu.
Misiunea FMI la Chișinău a declarat că Fondul nu comentează declarațiile lui Ion Chicu.
Amintim că Ion Chicu a făcut declarațiile respective la doar câteva ore după o întrevederea cu șeful misiunii Fondului Monetar Internațional pentru Moldova, Ruben Atoyan. În comunicatul Guvernului se menționa că părțile au convenit asupra pașilor necesari pentru extinderea programului cu FMI, care expiră în luna martie 2020. În acest sens, o delegație a Fondului Monetar Internațional va vizita Republica Moldova în perioada ianuarie-februarie 2020.
Amintim că actualul program de trei ani cu FMI, în valoare de aproximativ 180 de milioane de dolari, a fost semnat în noiembrie 2016. Acesta însă a fost suspendat în urma unor decizii ale guvernării PDM, în special cea legată de amnistia capitalului. Guvernul condus de Maia Sandu a reluat discuțiile cu Fondul și a obținut acordarea unei tranșe de 46 de milioane de dolari pe parcursul acestui an, în schimbul unor reforme. De asemenea, a fost decisă extinderea programului până în martie 2020.