Cum a obținut Renato Usatîi o donație de 2 milioane de euro de la un prieten aflat înainte de moarte (Revista presei)

  • 02 Mai 09:27
Cum a obținut Renato Usatîi o donație de 2 milioane de euro de la un prieten aflat înainte de moarte (Revista presei)

Moldova, Ucraina și Balcanii au “fereastra istorică” de a-și lega viitorul de UE, apreciază șeful diplomației europene la 20 de ani de la cea mai mare extindere a UE, citat de CaleaEuropeană. Țările din Balcanii de Vest, Turcia, Ucraina, Moldova și Georgia au o fereastră istorică de oportunitate pentru a-și lega puternic viitorul de Uniunea Europeană, a subliniat miercuri șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la cel mai mare val de extindere din istoria UE.

Unul din profesorii turci expulzați ilegal a fost eliberat din închisoare, dar nu se poate întoarce în Moldova, relatează Europa Liberă. Feridun Tufekci, unul din profesorii turci expulzați ilegal din Moldova în 2018, a fost eliberat, însă nu poate părăsi Turcia pentru că autoritățile nu îi eliberează pașaportul. Anunțul l-au făcut juriștii care au comunicat acest caz Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Juriștii de la Asociația Promo-LEX și Centrul de Resurse Juridice din Moldova au transmis forului de la Strasbourg o notă informativă despre ultimele evoluții în cazul profesorilor turci. Potrivit juriștilor, în situații similare cu cea a lui Feridun Tufekci se pot afla și alți profesori, expulzați împreună cu el în 2018. Autorii notei informative cred că procurorii investighează doar acțiunile oamenilor care au participat la îndepărtarea profesorilor turci din Moldova, dar nu vizează oficialii de rang înalt. Europa Liberă amintește că singura persoană condamnată pentru abuz în cazul profesorilor turci este fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, fiind amendat cu 88 mii de lei. În 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți de ofițerii SIS. În aceeași zi, ei au fost trimiși în Turcia cu un zbor charter și, direct din avion, au fost predați serviciilor speciale locale. Astfel, profesorii au ajuns în închisorile din Turcia.

Ziarul de Gardă relatează „Cum a obținut Renato Usatîi o donație de 2 milioane de euro? „Eu nici nu voiam să-i primesc, dar el mi-a zis «eu plec»” titrează publicația. Două milioane de euro donați de un prieten înainte de moarte, aproape 600 de mii de lei salariu obținut de la partid, 2,5 mii de lei obținuți din vânzarea unor bunuri și 700 de lei dobândă. Acestea sunt veniturile pe care le indică în 2023 președintele formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi. Usatîi declară și o altă donație generoasă, pe care însă a obținut-o anterior, un ceas Bregue, în valoare de 150 de mii de euro. Întrebat de ZdG dacă și alți membri de partid beneficiază de asemenea salarii, acesta a spus că „și alți membri au salarii, poate de 20 de mii de lei lunar”. Usatîi a adăugat că banii obținuți din salariu îi donează. Veniturile salariale însă nu sunt singurii bani în posesia cărora a intra Usatîi. Acesta mai declară și o donație de 2 milioane de euro, obținută de la o persoană nerezidentă. Întrebat de ZdG cine este persoana care i-a făcut donația, Usatîi a refuzat să spună numele sau cetățenia donatorului.

„Încă 1.000 de euro”. Zece ani de închisoare pentru fostul judecător Valeriu Ghedreuțan, titrează Anticorupție.md. Fostul judecător de la Drochia, Valeriu Ghedreuțan, a fost condamnat, marți, la zece ani de închisoare, cu amendă de 200.000 de lei, de către Curtea de Apel Bălți. Această decizie a fost luată de magistrați după ce procurorii au contestat o decizie din 2018 prin care fostul judecător fusese condamnat la șapte ani de închisoare și amendă de 160.000 de lei. Procuratura Anticorupție a pornit cauza respectivă în februarie 2016 în urma unei plângeri a unei moldovence stabilite în Italia. Judecătorul ar fi consiliat-o pe femeie în aprilie 2010 cum să își revendice în instanță dreptul de proprietate asupra unui imobil pe care îl disputa cu concubinul său. Judecătorul i-ar fi spus femeii că, pentru 6.200 de euro, va examina cazul și va adopta o hotărâre în favoarea ei. ... apoi judecătorul a mai pretins încă 1.000 de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:32 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău