Cum a lăsat, „din întâmplare”, PSRM victorioase circumscripțiile în care candidează PDM (REVISTA PRESEI)

  • 29 Decembrie 2018 14:14
Cum a lăsat, „din întâmplare”, PSRM victorioase circumscripțiile în care candidează PDM (REVISTA PRESEI) Sursa colaj: Agora.md

Să fi publicat socialiștii, din greșeală lista circumscripțiilor unde sunt siguri că vor câștiga, se întreabă Evenimentul Zilei, care preia un document publicat de portalul Newsmaker, care relevă că PSRM ar fi scăpat, din greșeală, un document intern unde listează cu asterisc circumscripțiile în care sunt siguri că vor fi victorioși.

Astfel, socialiștii se văd învingători în Chișinău, nordul și sudul țării. Pe dinafara clasamentului intern au rămas circumscripțiile unde candidează Vlad Plahotniuc, Pavel Filip, Constantin Țuțu, Monica Babuc, dar și Orheiul, unde ar urma să candideze Ilan Șor.

Sursa citată face trimitere la un document publicat pe site-ul socialiștilor. La scurt timp actul a fost șters de pe platforma online, însă jurnaliștii au reușit să-l salveze. Documentul conține întreaga listă a candidaților pe circumscripții, iar în dreptul mai multor nume - mai exact 37 - stă un asterisc. La finalul documentului scrie și ce înseamnă steluța: „ * - Circumscripția unde candidatul PSRM va trece ”.

„Scrisori (ne)electorale de la PDM. Ce le-a scris Plahotniuc pensionarilor în prag de alegeri și de sărbători, aflăm din Ziarul de Gardă. Cu două luni înainte de alegerile legislative din 24 februarie 2019, Partidul Democrat din Moldova (PDM) trimite scrisori pensionarilor prin care, pe lângă felicitări cu ocazia sărbătorilor de iarnă, li se spune și despre ajutorul de 600 de lei oferit de guvern la inițiativa PDM. În timp ce deputatul PDM Sergiu Sîrbu afirmă că aceste scrisori nu au nicio legătură cu alegerile parlamentare, analiștii politici consideră expedierea acestor scrisori drept „acțiuni cu tentă electorală” și folosire a pârghiilor administrative pentru obținerea unui scor bun la alegeri”.

Portalul Tribuna.md publică un interviu cu liderul PPDA Andrei Năstase. El s-a referit la evenimentele ce au marcat anul politic 2018 și la situația politică actuală, inclusiv prin prisma alegerilor parlamentare. „Potențiala invalidare a alegerilor parlamentare din februarie 2019 ar însemna o veritabilă lovitură de stat”, atenționează politicanul care a fost ales primar al Chișinăului în această vară dar scrutinul a fost invalidat de instanțele de judecată, fără precedent în R. Moldova.

Editorialistul Ziarului Național Nicolae Negru comentează startul înregistrării concurenților electorali. El observă patru grupuri care se vor bate în viitoarele alegeri parlamentare: „partidele puterii (PD, PPE), proestice (PSRM, PCRM, PN, Partidul Șor), antioligarhice (Blocul electoral „ACUM” constituit de PPDA și PAS, cărora li s-a alăturat PLDM) și unioniste (PNL, PUN, PLR, PL, PVE, PAD ș.a.). Autorul mai observă că în listele de partid publicate până acum nu sunt  chiar atât de multe nume și acestea nu impresionează. Totodată, comentează autorul, „după atâta luptă cu corupția, avem o problemă și cu filtrarea celor corupți, dacă până și Ilan Șor, figura principală în schema de fraudare a BEM, condamnat de prima instanță la mai mulți ani de închisoare, a primit certificat de integritate”. În opinia lui Nicolae Negru, „lupta va fi crâncenă, puterea nu și-a epuizat întregul arsenal de arme electorale… Până la urmă, vor decide alegătorii cui îi va reveni puterea după 24 februarie 2019. Dar cu un grup mic de politicieni de factură nouă (cei mai vizibili fiind Maia Sandu, Oazu Nantoi, Octavian Țâcu, Igor Munteanu) nu faci o „clasă politică nouă”, care să asigure schimbarea mult așteptată” conchide autorul.

După tragerea la sorți a ordinii partidelor pe buletinele de vot - PDM ACUM PCRM PSRM, „CEC a reușit prin doar câteva acronime să redea toată istoria și esența Republicii Moldova, comentează portalul Deschide.md. Iar dacă desfășurăm puțin PDM ACUM DA PAS PCRM PSRM devine chiar premonitoriu... Absolut ilar!” Autorul scrie că CEC  a reușit „cea mai genială creație a anului care descrie extrem de fidel realitatea din statul independent Republica Moldova!”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău