Cum a influențat criza pandemică sectorul bancar. Explicațiile Guvernatorului BNM

  • 18 Februarie 2021 12:32
Cum a influențat criza pandemică sectorul bancar. Explicațiile Guvernatorului BNM

Criza pandemică a afectat puternic întreaga economie, iar PIB-ul în ianuarie-septembrie 2020 a scăzut semnificativ – cu 8,2%, față de perioada similară a anului 2019. Declarația a fost făcută de Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu într-un interviu publicat pe pagina web a instituției, notează Bizla.md.

Sursa citată precizează că, potrivit BNM, majoritatea băncilor au decis să susțină agenții economici și persoanele fizice prin acordarea unor credite cu o rată a dobânzii mai avantajoasă și prin reeșalonarea creditelor existente. Astfel, în perioada martie – iulie 2020, au fost înregistrate 22,6 mii de solicitări de prelungiri sau renegocieri în acest sens, soldul total al cererilor aprobate fiind de 16,9% din totalul portofoliului de credite pe sectorul bancar. Conform datelor din 31 decembrie 2020, portofoliul de credite al băncilor per ansamblu a constituit 45 649,2 mil. lei, majorându-se cu 13,1% față de aceeași perioadă a anului 2019.

Totodată, Octavian Armașu spune că datorită reformelor inițiate în anul 2016, prin implementarea standardelor Basel III și trecerea la procesul de supraveghere bazat pe riscuri, sistemul bancar din Republica Moldova a fost în măsură să înfrunte dificultățile neprevăzute din anul 2020. Reformele desfășurate au permis băncilor să evalueze corect riscurile și să anticipeze apariția unor probleme cauzate de criza pandemică.

Totuși, criza a afectat și sistemul bancar, fiind afectați unii indicatori calitativi. Astfel, din luna mai și până în luna august, s-a înregistrat o creștere a creditelor neperformante, precum și a ponderii acestora în portofoliului de credite respectiv, cea mai mare fiind în luna august (8,9%). Situația s-a îmbunătățit începând cu luna septembrie, când s-a manifestat o tendință lunară de micșorare a creditelor neperformante atât în valoare absolută, cât și în valoare relativă. Astfel, ponderea creditelor neperformante în portofoliul total de credite la 31.12.2020 a constituit 7,4%, fiind în descreștere cu 1,1 p.p față de finele anului 2019. Totodată, după cum am menționat anterior, în perioadele crizelor financiare, impactul asupra creditelor neperformante ar putea fi întârziat.

Toate creditele acordate de către bănci sunt acoperite de reduceri pentru pierderi la credite, în funcție de riscul pe care îl poartă fiecare credit în parte. Nivelul de provizionare a creditelor neperformante (ponderea reducerilor calculate la credite neperformante în totalul creditelor neperformante) este înalt. Acesta constituie 65,5% și variază de la 35,2% până la 94,4%, fiind în majorare cu 0,6 p.p. față de anul precedent. Suma totală a reducerilor pentru pierderi la credite conform situației din 31.12.2020 a fost de 3 404,5 mil. lei sau cu 6% mai mare față de finele anului 2019. Cât privește ponderea reducerilor pentru pierderi la credite, în portofoliul total de credite la data de 31.12.2020, aceasta a fost de 7,5%.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău