Cum a fost marcată Ziua Europei la Bălți

  • 08 Mai 2015 19:10
Cum a fost marcată Ziua Europei la Bălți

Misiunile diplomatice ale României în Republica Moldova organizează săptămâna această Zilele Europei în mai multe localități din stânga Prutului.

O serie de manifestări au fost organizate vineri, 8 mai, la Bălți.

Europa este viitorul Republicii Moldova, iar vechile valori sovietice țin de trecut. Viitorul este democrația și nu dictatura. Declarațiile aparțin consulului general al României la Bălți, Mihail Baciu, care a ținut să le explice prin intermediul unei lecții publice studenților Universității de Stat Alecu Russo din Bălți, ce înseamnă Uniunea Europeană.

”În momentul în care oamenii de aici, indiferent ce limbă vorbesc, se vor lămuri că Europa este un spațiul al prosperității și libertății, fără îndoială că încet, încet se vor apropia de valorile europene. Dacă influențele europene vor aduce bunăstare oamenilor, sunt convins că nu doar tineretul, care au fost membri de partid, și colhoznici,  vor înțelege  că viitorul, chiar și prezentul este de partea valorilor europene”, a declarat Mihail Baciu.

În ultimii câțiva ani, prin numeroase proiecte de investiție, în tehnologie modernă, săli de clasă, echipamente, Universitatea ”Alecu Russo” din Băli a beneficiat de aproximativ 4 milioane de lei din partea Uniunii Europene, ne-a declarat rectorul Instituției, Gheorghe Popa, care este convins că Moldova este un stat european.

„Geografic centrul Europei se află pe teritoriul nostru, în zona Briceniului. Ca mesaj pentru studenți de Ziua Europei îi îndemn să cântărească, să estimeze ”oportunitățile” pe care le-am avut din 1940 încoace, și cele de care am beneficiat în ultimii 5-7 ani”, a declarat Gheorghe Popa.

Locul Moldovei este doar în Uniunea Europeană este convins, Dumitru Nedelea, student în anul doi la facultatea de Economie. Sprijinul Uniunii Europene este deja simțit de oamenii simpli, ne-a mărturisit Dumitru.

”Avem parte de investiții din partea partenerilor europeni. Îmbunătățirea stării drumurilor. Cunoaștem că au fost reparate mulți kilometri de drum din țara noastră. Uniunea Europeană ne va oferi posibilitatea să dezvoltăm o economie puternică a statului nostru”, a constatat Dumitru Nedelea.

În incinta Universității cu ocazia Zilei Europei a fost vernisată o expoziție închinată marelui poet Mihai Eminescu. Ziua Europei este marcată de Ambasada României în Republica Moldova și la Cahul, dar și la Chișinău.

Ascultă interviul cu Mihail Baciu:
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău