Cum a ajuns Moderna să înceapă dezvoltarea vaccinului anti-COVID cu două luni înainte de declararea pandemiei

  • 13 Decembrie 2020 09:27
Cum a ajuns Moderna să înceapă dezvoltarea vaccinului anti-COVID cu două luni înainte de declararea pandemiei

În ciuda faptului că Moderna a anunțat pe 16 noiembrie că vaccinul mRNA-1273 oferă o eficiență de 94,5%, vaccinul a fost conceput încă de pe 13 ianuarie, la doar două zile după ce a fost publicată structura genetică a virusului SARS-CoV-2, scrie The New York Magazine, preluat de Agerpres.

Compania farmaceutică americană a reușit să proiecteze vaccinul într-un singur weekend la începutul anului, înainte ca autoritățile chineze să recunoască faptul că virusul poate fi transmis de la om la om și cu o săptămână înainte de confirmarea primului caz pe teritoriul Statelor Unite.

Până să fie raport primul deces cauzat de COVID-19 în SUA, cu aproximativ o lună după diagnosticarea primului cetățean american, vaccinul fusese deja produs și trimis către Institutul Național de Sănătate din New York pentru începerea primei etape a testelor clinice.

Totuși, vaccinul nu ar fi putut să fie aprobat atât de devreme de către autorități, chiar dacă prima fază a testelor clinice a oferit un nivel satisfăcător de eficiență.

„E ca și cum ne-am fi propus să trimitem un astronaut pe Marte în aceeași zi în care a pășit primul om pe Lună”, spune Nicholas Christakis, directorul unei divizii de cercetare a Universității Yale, potrivit Mediafax.

Peter Hotez, om de știință în carul Universității Baylor, spune că „Operation Warp Speed” („Operațiunea vitezei exponențiale” – proiectul Statelor Unite de dezvoltare a rapidă a unui vaccin anti-COVID) implică efectuarea testelor clinice în mod simultan și nu succesiv, producerea concomitentă a vaccinului și autorizarea pentru utilizare de urgență în luna decembrie a acestui an.

De asemenea, operațiunea se bazează pe o serie de date care nu monitorizează protecția pe termen lung și nu măsoară efectele pe care le exercită vaccinul asupra transmiterii, ci doar gradul de protecție în linii mari.

De altfel, ar fi fost aproape imposibil în luna mai, de exemplu, ca un epidemiolog de renume mondial să își ofere aprobarea în ceea ce privește vaccinul produs de Moderna, iar șansele ca autoritățile să fi fost de acord cu utilizarea în caz de urgență ar fi fost aproape nule.

Însă faptul că structura principală a vaccinului a fost creată cu aproape două luni înainte ca OMS să declare pandemie, în condițiile în care un astfel de vaccin este dezvoltat în mod normal într-o perioadă de cel puțin cinci ani, poate deveni un ghid util pentru viitoarele generații și pentru modul în care vor trata inevitabilele crize sanitare.

Până acum au fost infectați cu coronavirus aproape 71 de milioane de oameni la nivel global, în timp ce numărul deceselor a depășit pragul de 1,5 milioane. Aproape 50 de milioane de persoane au fost declarate vindecate.

Sursa:Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău