Cum a ajuns deșertul Atacama să fie sufocat de tone de haine?

  • 05 Mai 2023 10:20
Cum a ajuns deșertul Atacama să fie sufocat de tone de haine?

Multe dintre brandurile preferate ale lumii zac în grămezi aruncate în deșertul Atacama din Chile. Cauza acestor mormane de deșeuri textile o reprezintă conceptul de fast fashion. Situația din Chile a fost comparată cu Marea Insulă de Gunoi a Pacificului, iar Atacama a primit și o poreclă: „Marea Insulă de Gunoi a Modei”, scrie descopera.ro.

Fast fashion este o strategie de marketing care se concentrează pe producția rapidă, în cantități mari, de articole vestimentare. Această strategie a provocat apariția materialelor sintetice, cu o calitate scăzută, pentru a facilita accesul consumatorului la modele mai puțin costisitoare.

Deșertul Atacama este unul de coastă, în jumătatea de nord a statului Chile, întinzându-se pe 1.000 de kilometri, de la Pacific până la Anzi. El s-a format deoarece curenții marini reci saturează aerul, eliminând astfel precipitațiile. Atacama este cel mai arid deșert din lume, cu caracteristici asemănătoare suprafaței planetei Marte, astfel încât NASA și-a putut testa aici roverele.

De curând, deșertul Atacama a obținut o caracteristică nouă, mai puțin dorită: el a devenit unul din cele mai mari „depozite” de haine uzate din lume, cu o expansiune foarte rapidă, „mulțumită” producției în masă de fast fashion. Fenomenul a produs atât de multe reziduuri, încât Națiunile Unite l-au declarat o „urgență socială și de mediu” pentru planetă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău