Cultura și responsabilitatea vor câștiga războiul contra pandemiei

  • 03 Septembrie 2020 13:40
Cultura și responsabilitatea vor câștiga războiul contra pandemiei

Pandemia de Covid-19 este mai mult decât un fenomen sanitaro-epidemiologic. Este o urgie care a găsit nepregătită și dezarmată o lume extrem de încrezută în realizările și performanțele ei. Nu încape îndoială că amploarea și consecințele dramatice sunt o grea încercare pentru toate țările lumii, dar în mod deosebit pentru cele care încă nu au sisteme economice consolidate.

Republica Moldova, prin instituțiile sale, depune eforturi considerabile pentru a stăvili pandemia, însă din păcate nici resursele limitate, dar nici comportamentul unei părți a societății noastre nu ne permit să imprimăm situației o dinamică pozitivă. Și, în mod special, acest lucru se referă la un grup important de cetățeni care ignoră cu nepăsare cerințele instituțiilor specializate îndreptate spre prevenirea periculosului coronavirus.

Primul și cel mai periculos grup din această categorie sunt cei care se lasă manipulați de teoriile conspiraționiste, care induc ideea despre inventarea covidului în scopuri politice sau despre faptul că această gravă și periculoasă maladie nici nu există. Mesagerii acestor idei creează un curent important de opinie care pune direct în pericol asimilarea de către populație a unei conduite sanitare menite să prevină răspândirea maladiei.

Instituțiile sanitare nu cer prea multe de la cetățeni: purtarea măștii, spălatul pe mâini, dezinfectare și  respectarea distanțării sociale. Și, în caz de necesitate, respectarea autoizolării sau carantinei. Pentru moment, purtarea măștii este obligatorie în spațiile închise. Din păcate, fiecare dintre noi poate constata cu firească îngrijorare că avem foarte multe cazuri când în cele mai vulnerabile spații întâlnim cazuri frecvente când atât clienții, cât și angajații nu respectă regulile. Angajați ai magazinelor, farmaciilor(!!!), prestatorilor de servicii, călători în transportul public cu masca sub bărbie sau fără ea - toate  pot fi întâlnite zilnic în perioada în care se atestă o creștere continuă a cazurilor de îmbolnăviri, iar sistemul medical este pe cale să nu mai facă față situației.

Un sondaj recent arată că nerespectarea normelor sanitare este explicată prin două motive: nu cred în existența covid sau nu suportă disconfortul pe care îl provoacă purtatul măștii. Până la urmă, nimeni nu poartă mască din plăcere. A defila în spații închise fără mască e ca și cum un ostaș din linia întâi de pe front nu poartă cască și vestă antiglonț pentru că nu se simte confortabil. Bine, pentru cei care nu cred cu mândrie în existența maladiei le putem reproșa că li se potrivește de minune vorba din popor: Prostul până nu e fudul, nu e prost. E dreptul lor să rămână proști, însă de ce într-un mod criminal încălcați dreptul celorlalți, a oamenilor disciplinați și conștienți la sănătate, la viață. Din prostia și încăpăținarea lor ne mor părinți surori și frați. Trebuie odată și odată să înțelegem că fiecare generație a avut războiul său. Lupta cu Covid este războiul nostru pe viață și pe moarte. Și suntem datori să-l câștigăm.

Mai bântuie printre moldoveni și ideea proastă că maladia se va termina atunci când ne vom îmbolnăvi cu  toții și vom căpăta imunitate colectivă. Au calculat oare partizanii acestei fantezii de câți ani avem nevoie pentru a infecta întreaga populație și câte persoane din grupul de risc, și nu numai, trebuie să moară? Au inclus ei cumva în aceste calcule și părinții sau buneii săi? O tâmpenie apocaliptică și imorală. Organizația Mondială a Sănătății și cele mai importante companii medicale declară că vaccinul anticovid va fi disponibil în luna ianuarie a anului viitor. Mai avem de răbdat încă 4-5 luni și apoi vom întra încet-încet în normalitate.

Sigur că cifrele pe care le avem în aceste zile nu sunt deloc încurajatoare. Dar societatea noastră are puterea să se mobilizeze și să minimalizeze pierderile. Așa cum o fac țări care la mulți parametri sunt comparabile cu Republica Moldova. Iată cifrele lor la capitolul îmbolnăviri zilnice publicate pe 2 septembrie: Albania - 93 de cazuri, Lituania - 23, Georgia - 23, Estonia - 20, Cipru - 2. Este un exemplu de asumare publica pentru sănătatea acestor națiuni, pentru respectarea dreptului la viață a fiecărui cetățean.

Chemarea aproape disperată a medicilor, funcționarilor responsabili, ai rudelor celor care au avut de suferit trebuie auzită în satele și mai ales în orașele Republicii Moldova. Putem să ne aliniem statelor care au rezultate excepționale prin cultură sanitară, prin responsabilitate și încredere că războiul generației noastre cu cea mai de groază pandemie din ultimul secol se va termina cu bine pentru noi toți, iar următorii ani ne vor demonstra că pășim sigur în viitor cu lecția învățată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău