Culegere de documente ”Poziția Bisericii Ortodoxe Ruse în problema Mitropoliei Basarabiei”

  • 09 Octombrie 2012 13:20
Culegere de documente ”Poziția Bisericii Ortodoxe Ruse în problema Mitropoliei Basarabiei”

O culegere de documente din arhivele Mitropoliei Moldovei și ale Bisericii Ortodoxe Ruse despre problema reactivării Mitropoliei Basarabiei pe teritoriul Republicii Moldova a fost lansată luni, 8 octombrie, la Chișinău.

Autorul, Victor Josu, consideră că această structură a apărut din motive politice, teorie respinsă de reprezentanții Mitropoliei Basarabiei și de istorici. 

Culegerea de documente ”Poziția Bisericii Ortodoxe Ruse în problema Mitropoliei Basarabiei” reflectă activitatea Patriarhiei Moscovei și a Bisericii Ortodoxe din Moldova în privința reactivării Mitropoliei Basarabiei. Aceasta a fost alcătuită în special pentru slujitorii din biserici, dar o parte din tirajul de două mii de exemplare va fi transmisă și în România, a declarat Victor Josu. Chiar dacă, potrivit autorului, nu și-a propus drept scop să-și formuleze propriile concluzii elaborând această culegere, Victor Josu susține că reactivarea Mitropoliei Basarabiei a avut la bază interese politice.

Părintele Vlad Mihăilă, consilier pe probleme sociale la Mitropolia Basarabiei, respinge însă aceste concluzii.

De asemenea, istoricul Gheorghe Cojocaru a declarat postului nostru de radio că reactivarea Mitropoliei Basarabiei a fost o necesitate de a recâștiga un drept pierdut prin anexarea actualului teritoriu al Republicii Moldova la fosta URSS.

Mitropolia Basarabiei a fost înființată în anul 1923 și a activat cu o mică întrerupere până în anul 1944. Ea a fost reactivată în anul 1992, dar a fost recunoscută oficial de autorități abia în 2002, în urma unei hotărâri a Curții Europene a Drepturilor Omului.

Mitropolia Basarabiei se supune canonic Bisericii Ortodoxe Române.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău