CUC: Locuitorii unor sate din Florești, atacați cu focuri de armă de către structurile transnistrene
-
29 Iunie 2018 09:03
Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control se arată îngrijorată de tot mai desele cazuri de utilizare a armelor de foc de către structurile transnistrene în Zona de Securitate. Experții amintesc că astfel de cazuri s-au întâmplat anterior și consideră că subiectul ar trebui să fie discutat la negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean. Detalii are Cristina Popușoi.
Mai mulți locuitori ai satelor Vertiujeni și Zăluceni, din raionul Florești, și din Cerlina, raionul Soroca susțin că în timpul pescuitului de pe Nistru, angajați ai structurilor transnistrene au tras focuri în direcția lor. Aceste cazuri s-au întâmplat din februarie și până în luna mai curent. În februarie un pretins inspector piscicol din raionul Camenca, a tras de cinci ori dintr-un automat în direcția pescarilor moldoveni. Totodată în perioada lunilor aprilie și mai tot el a tras și dintr-un pistol, pentru a obliga pescarii să vină pe malul stâng al Nistrului.
Delegația Chișinăului în Comisia Unificată de Control a calificat aceste acțiuni drept o provocare și destabilizare a situației în Zona de Securitate.
Și expertul Ion Leahu, fost membru al CUC, spune că aceste acțiuni sunt un pericol pentru populație și amintește că au mai fost astfel de cazuri, când oamenii au fost arestați și răniți în timp ce pescuiau pe Nistru.
„Structurile paramilitare, începând cu armata, securitatea sunt înarmate în mod ilegal și utilizează arma, la fel, în mod ilegal. Cât ține de astfel de structuri cum ar fi paza pe Nistru sau paza piscicolă – ele sunt ilegale și mai puțin controlate de către CUC și mecanismul de menținere a păcii.
În acest caz, pericolul se dublează. Noi am mai avut situații, în ceilalți ani, când structurile respective, sub pretextul că ocrotesc bazinul acvatic, au aplicat arma. Au fost persoane rănite, persoane reținute. Este o sursă de pericol permanent în zona de securitate, e un pericol pentru persoane și este o încălcare inadmisibilă a normelor în zona de securitate”, spune Ion Leahu.
Expertul Rosian Vasiloi susține că subiectul legat de protecția oamenilor care au pescuit pe râul Nistru, în zona de securitate, ar trebui să fie discutat la negocierile dintre părți privind reglementarea transnistreană. Potrivit expertului, folosirea armelor de foc chiar și de către inspectorii piscicoli, demonstrează că regimul separatist de la Tiraspol este extrem de militarizat.
„Eu vreau să atragă atenția că s-a admis aplicarea armei nu din partea pretinselor autorități de securitate a regimului separatist de la Tiraspol, dar din partea unor pretinse autorități responsabile de respectarea ecologică. Asta ne dovedește încă o dată că toate autoritățile din regiunea separatistă sunt militarizate în exces, au dreptul la purtarea armelor și aplicarea armelor împotriva cetățenilor Republicii Moldova. Cât mai tolerăm noi această debandadă?”, susține Rosian Vasiloi.
Pe site-ul așa-zisului Minister al Securității de la Tiraspol, scrie că în luna iunie, au fost identificați doi cetățeni ai Republicii Moldova care ar fi practicat pescuitul ilegal pe râul Nistru și ar fi încălcat regimul frontierei de stat al nerecunoscutei regiuni transnistrene, iar unul dintre cei doi a fost reținut.