CUC anunță despre „încălcări grave” în Zona de Securitate din partea așa-numitelor structuri de forță transnistrene

  • 25 Ianuarie 2019 14:17
CUC anunță despre „încălcări grave” în Zona de Securitate din partea așa-numitelor structuri de forță transnistrene

Delegația Chișinăului în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) a elucidat, în cadrul ședinței din 24 ianuarie, mai multe încălcări grave comise în perioada 18 – 22 ianuarie de așa-numitele structuri de forță transnistrene în orașul Tighina, localitate cu regim sporit de securitate.

Potrivit unui comunicat,  abuzurile constatate se referă la amplasarea unor posturi mobile de „grăniceri” și „vamale” la intersecția unor străzi ce separă orașul Tighina de satul Varnița, dar și la stația de cale ferată Bender-2. „De fiecare dată, când reprezentantul militar din partea R. Moldova în Comandamentul Militar Întrunit al Forțelor Mixte de Pacificare solicită deplasarea la fața locului a observatorilor militari ai tuturor părților pentru fixarea încălcării în modul stabilit, reprezentantul Tiraspolului tergiversează intenționat acest proces, oferind posibilitate structurilor de forță transnistrene să-și retragă „posturile” înainte de a fi supuse documentării de către toate componentele formatului de pacificare”, susțin reprezentanții Chișinăului în cadrul CUC. 

Astfel, Delegația Chișinăului susține că aceste informații au rămas neincluse în raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit și, din acest motiv, a adoptat a refuzat aprobarea raportului privind situația în Zona de Securitate considerându-l incomplet.

„Cu referire la incidentele menționate, reprezentantul structurilor de forță transnistrene, într-o manieră arogantă, nu a negat existența unor astfel de posturi mobile și nu a exclus alte asemenea situații pe viitor. Cazurile descrise constituie încă o dovadă a ineficienței procedurilor actuale de monitorizare a Zonei de Securitate, fiind necesară o îmbunătățire a acestora, însă  propunerile și cerințele formulate de partea moldovenească nu au fost susținute de către conducătorii delegațiilor regiunii transnistrene și cea a Federației Ruse”, se mai arată în comunicat. 

Totodată, în legătură cu scrutinul electoral stabilit pentru data de 24 februarie, delegația Republicii Moldova a înaintat un demers pentru asigurarea ordinii de drept în localitățile din Zona de Securitate atât în campania electorală, cât și în ziua alegerilor.

În altă ordine de idei, membrii Comisiei au semnat o adresare publică către locuitorii Zonei de Securitate cu un mesaj de a preda benevol organelor de drept armele și munițiile deținute ilegal.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău